WAT WIL JIJ?

Laura en Danique lopen stage op het Dienstencentrum

Laura en Danique
Stagiaires HRM en Communicatie
Dienstencentrum, Aalsmeer

Danique is 17 jaar oud en volgt de mbo 4-opleiding Marketingcommunicatie bij het ROC van Amsterdam. Zij zit in het tweede jaar van haar opleiding en loopt stage op het Dienstencentrum van Ons Tweede Thuis bij de afdeling Communicatie. Laura is 21 jaar oud en volgt de mbo 4-opleiding Juridische Dienstverlening, ROC in Amstelveen. Laura zit in het eerste jaar van haar opleiding en loopt stage bij de afdeling HR. Ze gaat twee dagen naar school en is drie dagen aanwezig op de afdeling.

Stage lopen bij een zorgorganisatie wordt logischerwijs vaak gekoppeld aan zorgopleidingen. Maar ook met andere opleidingen kun je prima stage lopen bij Ons Tweede Thuis. Laura en Danique delen hun ervaringen.

De eerste dagen

Bij Laura en Danique is er goed gekeken naar de opdrachten die zij meekregen van school. Danique kon meteen instappen bij een paar leuke projecten en kon daar mijn opdrachten op uitvoeren. Laura is op verschillende HR-afdelingen gaan stage lopen om haar opdrachten optimaal te kunnen uitvoeren. De eerste dagen hebben Danique en Laura allebei vooral mee gelopen en informatie gekregen over de organisatie.

Wat hebben we gedaan?

Laura heeft opdrachten gedaan als de aanmelding van medewerkers voor verschillende cursussen bij de afdeling Leren & Ontwikkelen, de verwerking van declaraties van reiskosten bij de afdeling Salarisadministratie, het opmaken van een arbeidsovereenkomst voor een nieuwe medewerker die in dienst komt of het opmaken voor brieven van een zwangerschapsverlofperiode.
Laura: “Ik kreeg op school les om een brief te maken voor een zwangerschapsverlofperiode, maar dat had ik al geleerd van een collega op de afdeling.”
Danique: ‘’Ik heb zelf ook een hoop leuke opdrachten mogen doen. Ik heb de website, intranet, Facebook en LinkedIn bijgehouden. Daarnaast heb ik geholpen op een event, foto’s gemaakt en het proces van een magazine helemaal mogen meemaken, van concept tot het fysieke blad.

Mogelijkheden

Laura: “Ik ben mee geweest naar een rechtbank met een HR-adviseur, dit was echt super vet!” Daarnaast is zij mee geweest naar sollicitatiegesprekken voor leerlingen, naar werkoverleggen met een HR-adviseur. Zij heeft geholpen bij de selectiemiddag voor leerlingen en is mee geweest naar een overleg op het ROC. Danique: ‘’Ik ben mee geweest naar verschillende locaties van Ons Tweede Thuis om te kijken hoe het daar is. Hierdoor heb ik de kans gehad om echt in contact te komen met cliënten. Er is een locatie waar de flyers worden gedrukt, ook hier ben ik heen gegaan en ik heb daar een rondleiding gehad van een cliënt, dit was echt heel erg leuk. Het magazine wordt gedrukt bij een grote drukkerij, hier heb ik meegekeken hoe dat proces in z’n werk gaat.”

Uitdaging

Laura: ‘’Mijn grootste uitdaging was om de balans te vinden tussen school en stage. Ik vind namelijk veel leuk en wilde graag nieuwe dingen leren dus ik vergat af en toe mijn schoolopdrachten. Stage heeft mij wel echt laten inzien dat dit werk mij ontzettend aanspreekt en ik hier ook graag later mijn beroep van wil maken, vandaar ook mijn keuze om door te gaan naar hbo.’’
Danique: ’’Het was voor mij een grote uitdaging om voor deze stage te kiezen aangezien ik op school helemaal niet te maken heb met zorgmarketing. Dat is echt iets wat ik hier heb geleerd. Ik vind de doelgroep erg uitdagend maar juist doordat je de communicatie duidelijk moet maken voor cliënten leer je veel nieuwe dingen. En uiteindelijk als je die uitdaging aangaat, in contact komt met cliënten en ze een beetje leert begrijpen, is het echt heel erg leuk. En misschien nog wel het belangrijkst voor mezelf is dat ik erachter ben gekomen dat ik dit werk echt heel erg leuk vind. Dit maakt mijn keuze voor een hbo een stuk makkelijker!’’

Jezelf ontwikkelen

Laura: ‘’Toen ik hier net begon met stagelopen was alles nieuw voor mij. Vooral het werken met wet- en regelgeving. Ik merkte dat ik graag nieuwe dingen leer en heb daardoor een andere kant van mezelf ontdekt en ontwikkeld. Doordat ik mij op deze manier openstelde, betrokken mijn collega’s mij steeds meer bij hun werkzaamheden.’’
Danique: ‘’Ik heb mezelf ontwikkeld op meerdere vlakken. In het begin vond ik de 32 uur stage lopen, één dag school en daarnaast nog één dag werken erg zwaar, maar nu ben ik er eigenlijk wel aan gewend. De opdrachten die ik mee kreeg van school, vond ik minder leuk en ik heb daar ook eigenlijk te weinig tijd aan besteed waardoor ik toch een beetje in tijdsdruk ben gekomen. Dat is een leerpuntje voor mij, omdat ik iets minder leuk vind wil niet zeggen dat ik het niet hoef te doen.”