Nachtdienst

Heerlijk om ’s nachts te werken


Erwin Stap is persoonlijk begeleider bij wooncentrum Westwijk én wakende wacht. Hij is aanspreekpunt voor de nachtdiensten daar. Erwin vindt het heerlijk om ’s nachts te werken: “Het ritme is prettig. Ik ben echt een nachtmens, slecht in vroeg uit bed komen. Een nachtdienst is een uitkomst voor mij.

Altijd wakker

De wakende wacht blijft altijd wakker. Je loopt rondes en houdt toezicht houdt via een camerasysteem (bewakingsysteem: camera-uitluister en deurmelders). Westwijk heeft twee torens. Op één toren is een wakende wacht en de andere toren heeft een slapende wacht. Als het nodig is, maak je als wakende wacht de slapende wacht wakker. Je hebt in het begin van je dienst de overdracht, je spreekt bewoners of iemand van de appartementen vertelt je een goede mop. Ik voel me dan ook niet eenzaam en er is zat te doen. Bijvoorbeeld de was vouwen, kleding merken, breiwerk verder uithalen en voor een pb’er is het een mooi moment om evaluaties te schrijven. Je hebt echt wel tijd om even je rust te pakken en te eten, maar er is altijd iets te doen.

Camera- en uitluistersysteem

Taken in de nacht zijn verschonen, mensen een andere ligging geven of een katheter legen. Op bijna alle woningen heb je met epilepsie te maken. Er is een camerasysteem en (in overleg met de familie) kunnen we een aantal cliënten uitluisteren. Je houdt het beeld (geluid en melders) in de gaten voor twee torens, in totaal 64 bewoners (zes personen op camera en drie uitgangen). Als nachtdienst mag je de toren niet verlaten, dus als het nodig is, bel je de slaapdienst wakker. Er gebeuren ’s nachts ook grappige dingen, zo vind ik wel eens leeg pak chocolamelk of een pot pasta met het mes er nog in. Meestal weet je wel wie het is…

S