Leven met autisme

Nieuw item

“Op mijn zestiende kreeg ik de diagnose autisme. Ik vond het niet fijn om te horen en lastig te accepteren. De veilige thuissituatie hielp me. Eenmaal op eigen benen liep ik tegen meer dingen aan. Nu: ik heb nog steeds veel last van mijn autisme. Ik heb moeite met overgangen, het kost veel energie en ik heb last van angsten. Onverwachte en onduidelijke situaties en veranderingen zijn lastig. Dan vraag ik verduidelijking. Ik heb wel meer geaccepteerd dat ik begeleiding nodig heb. Mijn sterke kant is plannen.

Begeleiding

Allerlei praktische dingen kan ik wel. Ik heb vooral ondersteuning nodig bij onrust, zowel in mijn hoofd als in lichaam. Tips voor de begeleiding? Zorg dat je er bent voor degene met autisme en luister goed naar wat iemand zelf wil. Wat juist niet: iets voor mij bepalen! Dat heb ik in het verleden als heel zwaar ervaren. Nu gaat het beter, ik heb zelf de regie. Dat is soms ook lastig, want dat betekent keuzes maken, maar hierbij word ik ondersteund.

Maatwerk

Maatwerk is voor mij: steeds zoeken naar passende oplossingen. Bijvoorbeeld mij even tegemoet lopen als het lastig is om de oversteek naar de Leopoldlaan te maken. Of samen met begeleiding op mijn appartement eten als het in de groepsruimte niet fijn voelt voor mij. Kunnen bellen of appen met de begeleiding, zo kan ik makkelijk hulp vragen en hoef ik niet de gang over (dat vind ik lastig soms, omdat ik niet weet wie ik tegen kan komen). Als ik beter in mijn vel zit, heb ik daar minder last van.

Volop ontwikkelen

Na een dieptepunt twee jaar geleden ben ik me nu aan het ontwikkelen. Ik heb een hele fijne baan op woonvoorziening Aan het Spoor in de huishouding. Daardoor weet ik weer waarom ik elke dag opsta. Het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en zorgt ervoor dat ik me ook op andere gebieden kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld op sociaal gebied: ik bouw het contact met mijn ouders op en ik heb weer contact met oude groepsgenoten. Door de cursus Flink! ontwikkel ik me ook op emotioneel gebied. Ik leer mezelf steeds beter kennen en sta steviger in mijn schoenen. Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om een eigen netwerk om me heen te hebben. Hierdoor ben ik minder afhankelijk van de groep waar ik woon. De toekomst? Ik wil graag een eigen appartement en mooie keuken.” Emily

Begeleider Corina

"Herstelondersteunende zorg gaat om ontwikkeling én betekenis en zin geven aan het leven. Empowerment: ontdekken van eigen kracht, eigen mogelijkheden en eigen deskundigheid, staat centraal. Voor de begeleiding betekent dit: durven loslaten, volledige aandacht, niet te snel willen, rust inbouwen, doorvragen, natuurlijk moment creëren, eerst even zitten, aansluiten bij cliënt, eigen regie bij cliënt. Ook in de begeleiding van Emily komen deze punten terug. Zij werkt nu aan haar herstel en maakt een hele mooie ontwikkeling door. 

Contactgegevens

Sjoukje Bossenbroek
Recruiter

06-25711830
Mail Sjoukje 

"Je doet het hier samen, dus met elkaar.
Dat ervaar ik hier heel sterk. We vullen elkaar aan."
Ons Tweede Thuis gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.