WAT WIL JIJ?

Hein krijgt ondersteuning van Ons Tweede Thuis: “hier vind ik een veilige omgeving”

Hein
Cliënt met NAH
De Liede, Haarlem

Hij krijgt ambulante begeleiding en bezoekt De Liede, centrum voor niet-aangeboren hersenletsel en lichamelijke beperking. Hein: “ik ga eindelijk accepteren dat het niet anders is. Relativeren, en zien dat ik toch nog wel van alles kan”, aldus Hein. 

Geduld

“Ik wil mijn fijne motoriek terugkrijgen en wat geduld leren… Sinds ik hersenletsel heb, moet het precies zoals ik wil. Als dat niet lukt, raak ik in paniek en word ik kwaad. Ik bouw een zeilboot of een legertruck. Je weet wel, met zo’n bouwpakket. Ik ben nu zo ver dat ik het niet meer weggooi als het niet lukt, maar dat ik het opzij leg en even wat anders ga doen. Toch mooi geleerd, hè, na tweeëneenhalf jaar hier bij De Liede.

Veilige omgeving

In 2014 had ik een ongeluk met de scooter. Mijn hele helm was kapot. Alles is daarna gigantisch veranderd. Vroeger deed ik alles zelf, ik was rijinstructeur en verbouwde mijn hele huis. Nu vergeet ik van alles. Hier vind ik een veilige omgeving. Ik voel me hier thuis. Allemaal hebben we hersenletsel en dat geeft het gevoel ‘ik ben niet de enige’. Ik hoef hier niet van alles uit te leggen. Mensen zeggen: “Je mankeert toch niets”, want ze zien niets. De buitenwereld is keihard. Hier hoef ik me niet te verantwoorden en kan ik mezelf zijn. Het is gezellig en er is ruimte voor geintjes. Dit hier is echt mijn tweede thuis.

Ik ga het redden

Ik ga eindelijk accepteren dat het niet anders is. Relativeren en zien dat ik toch nog wel van alles kan. Fitness, bakploeg, creatief. Eigen regie, ja dat heb ik hier. Als ik nog even een bakkie wil doen, kan dat. Er is niemand die zegt ‘kom, je moet mee’. Ik moet eerlijk zeggen, ik werd te makkelijk. Mijn dochter ging heel veel voor me doen maar die moet haar eigen leven leiden. En weet je: ik ga bewijzen dat ik zelf wel red. Met ambulante begeleiding gaat me dat lukken.”