WAT WIL JIJ?

Zorg en begeleiding, met echte aandacht voor de cliënten

Veroesjka Karssen
Begeleider
De Mozaïek, Amstelveen

De combinatie van zorg en begeleiding, met échte aandacht voor de cliënten, dat is waar ze voor staan op de Mozaïek aan de Laan van de Helende Meesters in Amstelveen. Op deze woonvoorziening van Ons Tweede Thuis wonen mensen met niet aangeboren hersenletsel. Veroesjka Karssen, medewerker van het eerste uur, vertelt over hoe het is om te werken op deze zorglocatie.

Dertien jaar geleden maakte Veroesjka de overstap van de revalidatiezorg naar begeleider op de Mozaïek. Veroesjka: “In de revalidatiezorg is het contact dat je met je cliënten hebt al wat minder vluchtig dan in het ziekenhuis, maar na verloop van tijd gaan de mensen die je verzorgt toch weer naar huis. Dat is hier heel anders. De cliënten wonen op de Mozaïek, en daardoor leer je ze heel goed kennen. Dat is enorm leuk. Er is bijvoorbeeld een cliënt die niet kan praten, maar doordat ik hem al lang begeleid, ken ik al zijn blikken, al zijn lachjes en zijn fronsen. Je bouwt echt een band met iemand op. En dat geldt ook voor het contact met familieleden. Omdat je elkaar vaak ziet en samenwerkt in de begeleiding van de cliënt, ontstaan ook daar fijne relaties.”

Bij mensen met niet aangeboren hersenletsel is het leven door een ongeluk, of bijvoorbeeld een beroerte of hersenbloeding, in één klap veranderd. Veroesjka: “de combinatie van zorgtaken met begeleiding in de dagelijkse bezigheden maakt het werk heel afwisselend. We coachen bewoners in het voeren van regie over hun eigen leven. Dit doen we door samen een cliëntplan op te stellen, waarbij we toewerken naar het behalen van doelen. Daarbij verschilt de aanpak én de toon van de muziek per cliënt. Sommigen help je met een half woord op weg, terwijl een ander een meer directieve aanpak nodig heeft. Iedere collega geeft een persoonlijke “touch” aan het werk. Ik ben bijvoorbeeld een groot muziekliefhebber en heb voor mijn cliënten een persoonlijke Spotify-lijst op mijn telefoon staan. Als ik bij ze ben, zet ik een muziekje op en dan zie je iemand daarvan genieten.”

Veel ruimte voor maatwerk

Er is op de Mozaïek ook veel ruimte voor een persoonlijke aanpak. Veroesjka: “om iemand goed te begeleiden, is het belangrijk dat we begrijpen wie een cliënt écht is. Hersenletsel is namelijk maar één aspect en geeft een vertekend beeld. We gaan in gesprek met de cliënt en verwanten, wat was iemands beroep, hobby, cultuur, welke kennis heeft hij? Als je dat goed begrijpt, kan je echt maatwerk bieden in de begeleiding”.