WAT WIL JIJ?

Zelfbewust

Annemarie Meijer
trainer Flink! en casemanager
Adviespunt Ons Tweede Thuis

“Mijn werk heeft alles te maken met zelfbewust zijn. Letterlijk. Zelfbewustzijn gaat voor mij over weten wie je bent, wat je voelt, wat je wilt en wat juist niet. Het gaat ook over ontdekken waar je hulp bij nodig hebt. Door dit soort dingen te weten, krijg je meer zelfvertrouwen en het gevoel dat je van waarde bent.”

“Als casemanager ondersteun ik collega’s bij vragen over moeilijk verstaanbaar gedrag bij cliënten. Hoe sluit je daar als begeleider goed op aan, geef je betekenis aan gedrag, en zie je de behoefte die daarachter ligt? Mijn focus ligt daarnaast op wat voor gevoelens dit gedrag losmaakt; waarom het gedrag van de cliënt de collega zo raakt. Verdrietige of angstige gevoelens mogen er ook zijn. Alleen als alles op tafel ligt kun je verder, zodat je ook weer kunt zien wat de cliënt wél kan en wat hem of haar een leuk mens maakt.”

Maand van de Leuke Seks

“Ook bij seksualiteit speelt zelfbewust zijn een belangrijke rol. Fijne seks met jezelf of een ander draagt bij aan je zelfvertrouwen, ook als je een beperking hebt. Daar hoeven we niet té beschermend in te zijn tegenover onze cliënten. Seksualiteit kan voor iedereen best een zoektocht zijn. Voor onze cliënten – die afhankelijk zijn van de voorlichting die wij ze geven – geldt dat helemaal.”
“Ik ben er trots op dat er bij Ons Tweede Thuis beweging zit in dit thema. Zo hebben we elk jaar in maart de Maand van de Leuke Seks, maar er mag wat mij betreft nog meer aandacht voor komen. In onze seksuele voorlichting gaat het bijvoorbeeld over op wie je verliefd kunt worden, over hoe jij je lichaam ervaart, waar jij jezelf graag aanraakt, waar juist niet, en hoe dit voor jou voelt: prettig, juist niet, of heel ontspannen.

Wensen én grenzen

“Mijn derde taak bij Ons Tweede Thuis is het geven van de Flink-training. Die hebben we zelf ontwikkeld. Eerder noemden we het de ‘sociale weerbaarheidstraining’, maar dat woord legt de nadruk op jezelf afweren en weten wat je níet wilt. Bij weerbaarheid hoort ook weten wat je wel wilt, wie je bent, waar je trots op kunt zijn en hoe je in het leven staat. En waar je hulp bij nodig hebt, wanneer je voelt: ik kan dit niet alleen Ook dat is zelfbewustzijn.”
“De training richt zich met name op mensen met een licht verstandelijke beperking. Flink heeft drie modules: ‘Wie ben ik’, ‘Wat voel ik’ en ‘Wensen en grenzen’. Jezelf leren kennen en meer bewust worden van wie je bent, neemt een grote plek in binnen de training. Dit maakt dat cliënten vaak mooie ontdekkingen doen. Zo had ik laatst een cliënt die zich vooraf afvroeg of de training wel nuttig voor haar was. Ze kwam er tijdens het eerste deel achter dat haar naam kracht en dapperheid betekent. Dat was zo’n positief en sterk gegeven voor haar! Ze straalde de hele week.”

Zelfbewust zijn werkt krachtig

“Ik werk al meer dan 25 jaar bij Ons Tweede Thuis en zelfbewust zijn heeft al die tijd een belangrijke rol gespeeld voor mij. Als stagiaire en jonge begeleidster zag ik teleurgestelde kinderen die op het speciaal onderwijs vastgelopen waren. Ze hadden soms veel faalervaringen opgedaan. Maar zo’n kind was bijvoorbeeld wel de beste puzzelaar die ik ooit heb gezien. Of enorm innemend en behulpzaam, bijvoorbeeld door spontaan de stratenmaker een handje te helpen. Je daar bewust van zijn werkt zo krachtig, dat het negatieve ervaringen compenseert. Door aan je zelfbewust zijn te werken, kom je sterker in je schoenen te staan.”

Annemarie Meijer werkt ruim 25 jaar bij Ons Tweede Thuis. Eerst als stagiaire en begeleider, inmiddels als trainer en casemanager op het Adviespunt. Ze geeft Flink-trainingen, biedt ondersteuning bij seksuele voorlichting en werkt als casemanager, waarbij ze meedenkt en ondersteunt in complexe casuïstiek.