WAT WIL JIJ?

Van Superhands naar carrièreswitch

Maaike van Leeuwen
Persoonlijk Begeleider
De Marius Meijboom, Amsterdam

Toen Maaike van Leeuwen op haar vorige werkplek uit de brand werd geholpen door Superhands-collega’s van een andere locatie deed ze meteen een belofte: als dank zou ze zich ook aanmelden bij Superhands. Die belofte heeft ze ruimschoots ingelost. Maaike heeft op vijf verschillende locaties geholpen tijdens de corona pandemie. Over één van die locaties was ze zo enthousiast, dat ze daar nu in dienst is. Maaike: “Ik werkte al 11 jaar als persoonlijk begeleider bij Sluis-Zicht en ik was me al voorzichtig aan het oriënteren op een andere werkplek. Toen ik bij Marius Meijboom kwam helpen was ik meteen onder de indruk van de locatie. Het is heel huiselijk, en heeft totaal niet de uitstraling van een instelling. Het lijkt bijna wel een vakantiehuis.”

Organisatie leren kennen

Superhands was voor Maaike dus de ideale manier om de organisatie beter te leren kennen. Ze sprong niet alleen bij op de Marius Meijboom, maar ook bij Veldzicht, de Merenhof, Amstelmeer en Woonvoorziening Mozaïek. Op die laatste plek werkte ze voor het eerst met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dat betekende werken op een andere manier dan Maaike gewend is: Bij Sluis-Zicht, werken we met twee begeleiders per vier cliënten. Bij de Mozaïek werk je op afroep en loop je met telefoon rond waar je een bericht op krijgt als er hulp nodig is, dat voelt heel anders.

Jezelf leren kennen

Van elke locatie heeft Maaike wat geleerd, dat ze weer meenam en deelde met haar team bij Sluis-Zicht. Dat varieerde van een aanpassing aan het incontinentiemateriaal tot aan compleet ingepakt in beschermende kleding werken tijdens de corona pandemie. Ook leerde ze veel over zichzelf. Maaike: “Ik dacht altijd dat invalwerk niks voor mij is. Ik houd nogal van duidelijkheid: als ik een kastje opentrek wil ik bij wijze van spreken precies weten wat waar staat. Toen ik meedeed aan Superhands ontdekte ik dat invalwerk eigenlijk juist wél bij mij past. Je moet even een drempel over, maar als dat lukt dan wen je er heel snel aan om in een andere omgeving en met andere collega’s te werken. Dat heeft ook met het enthousiasme van de collega’s te maken: iedereen was zo blij als we kwamen helpen, daar krijg je veel energie van. Ook vind ik het leuk dat ik op deze manier meer collega’s heb leren kennen. Als er weer een sportdag wordt georganiseerd ken ik nu ook meer namen bij de gezichten. ‘

Meer waardering

Superhands heeft er ook voor gezorgd dat Maaike nog meer waardering kreeg voor haar team op Sluis-Zicht. Maaike: “Door op andere plekken te kijken zag ik hoeveel we hebben bereikt met de cliënten.’ Het was dan ook geen gemakkelijke beslissing om afscheid te nemen van deze plek. Maaike: ‘Ik heb echt wel een paar tranen gelaten tijdens mijn afscheid, ik was enorm gehecht aan deze locatie en mijn collega’s. Toch zit ik ook bij Marius Meijboom op mijn plek. Een oud-collega die daar werkte heeft me echt moeten overhalen om daar te komen werken. Ik vind de locatie en het team geweldig, maar de reisafstand te groot. Dat laatste vind ik nog steeds, maar ze hebben me toch over weten te halen. En door Superhands wist ik ook dat het, afgezien van de afstand, echt een plek is waar ik graag wilde werken. Ze werken daar veel met de LACCS methode. Met die methode heb ik ook ervaring maar op Sluis-Zicht gebruikten we de Triple C methode. Ik heb veel zin om aan de slag te gaan met de andere methodiek, en vind het ook leuk om mijn ervaring met Triple C te delen.”