WAT WIL JIJ?

Terug op de Marius Meijboom

Tessa Siepe en Cindy Jak
Persoonlijk Begeleider
De Marius Meijboom

Bij de Marius Meijboom op IJburg, Amsterdam, werken Cindy Jak en Tessa Siepe. Deze twee collega’s kozen na een korte tijd bij een andere werkgever, toch opnieuw voor deze Amsterdamse instelling. Op de Marius Meijboom werken ze met cliënten met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB). Wat dreef hen om weg te gaan? En wat vervolgens om weer terug te komen?

Cindy begon in mei 2020 bij de Marius Meijboom op het Amsterdamse schiereiland IJburg. Bij haar vorige baan bij de Prinsenstichting werkte ze al met cliënten met een verstandelijke beperking. Daar merkte ze al dat het haar voorkeur had om te werken met Ernstig Meervoudig Beperkte cliënten (EMB). “Ik vind dat de fijnste doelgroep om voor te werken. Aangezien de Marius Meijboom zich daar helemaal op toelegt, was de keuze snel gemaakt.”

Ze werkte twee jaar bij de instelling op IJburg en zag toen een vacature voor verpleegkundige chronische beademing in een verpleeghuis. “Bij de Prinsenstichting had ik een opleiding tot verpleegkundige gevolgd. Het trok me om weer meer verpleegkundige handelingen te verrichten, terwijl ik nu vooral bezig was in de begeleiding. Bovendien was het in de buurt van mijn huis”, verklaart ze haar keuze.

Na zeven maanden realiseerde ze zich dat ze het eigenlijk helemaal niet naar haar zin had. “Ik miste juist het begeleiden en de veelzijdigheid van het vak. Ik was alleen maar bezig met chronische beademing en kwam helemaal niet toe aan persoonlijke begeleiding. Daar heb je immers nooit tijd voor, je rent alleen maar van de ene naar de ander. In de verstandelijk-gehandicaptenzorg kijk je meer naar de cliënt als geheel, je werk is veelzijdiger en daardoor leer je meer. Kortom: ik wilde terug.”

Maar hoe pak je dat aan? Gelukkig had Cindy nog contact met een oud-collega. “Ik appte nog af en toe met haar en vroeg haar of ze nog iemand nodig hadden. Daarop werd ik direct uitgenodigd door Ingrid Leijen om op de koffie te komen. Daar werd ik helemaal blij van, door dat appje voelde ik me heel erg welkom.”

Op 1 september keerde ze terug bij de Marius Meijboom, nu op een andere groep. “Het voelt alsof ik nooit ben weggeweest, ik heb het erg naar mijn zin. In de avonddienst draai ik nu ook verpleegkundige diensten. Ik voel dat ik word gewaardeerd als verpleegkundige. Bij Ons Tweede Thuis krijg je veel kansen en veel verantwoordelijkheid. Bovendien heb je hier meer tijd om de zorg te geven aan cliënten die ze verdienen. De zorg hier is echt goed. Ik zou niet meer terug willen.”

Wat zou Cindy andere oud-collega’s van OTT aanraden? “Heb je ooit hier gewerkt en wil je terug? Voel je niet beschroomd om weer contact op te nemen. Ga ervoor! Zie het niet als een stap terug. Je bent een ervaring rijker en maakt een bewustere keuze!”

Tessa Siepe: “korte periode van bezinning heeft me veel gebracht”

Tessa Siepe werkte na de SPW-opleiding acht jaar bij stichting AGO Dagverblijven, voordat deze werd overgenomen door Cordaan. Daar kwam ze al in aanraking met de EMB-doelgroep. Na een aantal jaar op de kindergroep bij Stichting Esdege-Reigersdaal, begon ze voor zichzelf als acupuncturist. Zes jaar terug, in 2016, zag ze een aantal filmpjes over de Marius Meijboom. “Ik voelde dat ik daarbij wilde zijn.” Vanaf de start van de Marius Meijboom, in oktober 2016, werkte ze er. Naast haar functie als persoonlijk begeleider op de groep nam ze er ook een aantal taken bij. Binnen haar werk groeide ze steeds meer.

In de eerste helft van 2022, kwam er een kentering: “Ik woon wat verder weg en vroeg me af of het niet tijd was voor wat anders. Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen enthousiast te maken voor dit werk en kwam een baan tegen als recruiter bij Esdege-Reigersdaal. Op 1 juli 2022 startte ik daar. Al snel kwam ik erachter dat ik me binnen die functie erg richtte op één bepaald gebied. Voor mijn gevoel kon ik bij de Marius Meijboom meer van toegevoegde waarde zijn.”
Daarom was ze op 1 oktober 2022 al weer terug op de locatie op Amsterdam IJburg. “Ik voelde geen drempel om terug te keren. Het voelt echt als thuiskomen. Al bij mijn vertrek was er gezegd dat ik altijd welkom was. Ik had ook goed contact hier en heb dat steeds onderhouden. In mijn proeftijd als recruiter gaf ik al aan bij Ingrid Leijen dat het toch niet helemaal mijn plek was. Bij de Marius Meijboom ben ik nog steeds persoonlijk begeleider met daarnaast een paar extra taken. Zo ga ik aan de slag met het op orde krijgen van de methodische cyclus en help andere PB’ers hiermee. We werken met de methode LACCS, waarin ik opleidingen gedaan heb. Die methode wil ik hier goed geborgd krijgen. Wat ik mooi vind aan Ons Tweede Thuis is dat we continu bezig zijn met het verbeteren van de zorg.”

De korte periode als recruiter was voor Tessa wel heel nuttig. “Het was een periode die me veel heeft gebracht. Ik kreeg meer inzicht in wat mijn meerwaarde is. Ook heb ik nu veel meer rust in mijn werk: ik weet wat me te doen staat, wat ik kan en wat ik ervoor nodig heb. Daardoor ben ik meer in balans en behoud ik mijn energie. Daar ben ik achter gekomen. In die zin werkte het uitstapje ergens anders als een energiebooster!”