Silke is stagiair bij Ons Tweede Thuis
Stagiaire SPH
De Dijk, Amsterdam
Silke Sassen is stagiaire bij woon- en dagcentrum De Dijk. Ze zit in het derde jaar van de SPH-opleiding. Een groot deel van dat jaar bestaat uit een stage op een voorziening.
Uit je comfortzone
Silke: “Je ontwikkelt je hier heel snel doordat de doelgroep echt uitdagend is. Je moet constant handelen en grenzen aangeven. Als je zo jong bent als ik ga je echt uit je comfortzone. Die uitdaging is overigens wel precies wat ik zocht.
Kwetsbare mensen
Het is altijd belangrijk bij een stage dat je goed begeleid wordt. Maar hier is het essentieel. De cliënten van De Dijk zijn behoorlijk kwetsbaar. Je komt niet weg met je intuïtie. Je moet echt weten wat je doet en waarom je dat doet. De structuur die je mensen hier geeft is de basis voor hun veiligheid en ontwikkeling.
Topdag
Ondertussen krijg ik de natuurlijk ook de gebruikelijke aandacht en knuffels. Het zijn stuk voor stuk lieve mensen waarmee je de dag fijn kan doorkomen en echt iets bereikt. Als dat goed lukt op het kunstatelier van De Dijk waar ik werk dan heb ik een topdag.
Professionele houding
Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur. Met zekere regelmaat gaat de pieper en dan is het zaak om snel met een aantal mensen gecoördineerd te handelen zodat je een overprikkelde cliënt weer rustig kan krijgen. Binnenkort volg ik daarvoor een speciale CTT (collectieve team technieken) training want ook dat vereist echt een professionele houding en kennis.
Goed begeleid
Heel veel leren dus, maar ik word daarbij goed ondersteund. Terry is een ervaren begeleidster en bij haar kan ik terecht met al mijn vragen. Ik heb gesprekken om te reflecteren over ingewikkelde situaties en over mijn eigen handelen… en twijfels. Om de week werk ik op school aan opdrachten die gaan over de praktijk van het werk op De Dijk en krijg ik supervisie van mijn leraren. Iedereen is echt betrokken.
Stevige basis
Wat mijn vrienden en familie ervan vinden? Ik moest ze wel uitleggen wat ik deed. Het beeld dat in de media wordt opgeroepen over mensen met een verstandelijke beperking heeft weinig met mijn nieuwe wereld te maken. Hun respect voor wat ik nu al kan en doe neem ik mee naar mijn stage. Die stage die een stevige basis wordt voor wat ik ook verder ga doen in de toekomst.”