WAT WIL JIJ?

Rick en Astrid werken bij Sluis-Zicht

Rick en Astrid
Persoonlijk Begeleider
Sluis-Zicht, Nes aan de Amstel

Sluis-Zicht is een woon- en dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking die ergens anders vastgelopen zijn. Bij Sluis-Zicht komen zij tot rust en bouwen zij hun leven weer op, tot zij weer verder kunnen. Rick en Astrid werken bij Sluis-Zicht en vertellen graag over hun werk. 

Heftig

Het wisselt per persoon waarom iemand vastloopt. Wat voor iemand is het, welke problemen spelen er? Vaak is het overprikkeling. Dat kan best heftig zijn en allerlei oorzaken hebben. Verkeerde invloed van de omgeving of dat iemand het overzicht kwijt is. Dat ze gewoon helemaal het verschil niet meer weten tussen dag en avond. Hoe ze hun schoenen moeten veteren of hoe ze moeten eten. Dan beginnen wij hier met een nul-programma. Eerst rust, ritme en regelmaat terugbrengen, dan gaan we stapje voor stapje verder.

Omgaan met gedrag

Als iemand overprikkeld is kan hij agressief gedrag laten zien. Het kan verbaal gedrag zijn, zoals uitschelden. Het kan ook fysiek zijn. Met dingen gooien, willen slaan, schoppen of bijten. Ja, dat komt wel eens voor. Het belangrijkste is dat je als begeleider sterk in je schoenen staat. Je staat er nooit alleen voor. Je hebt altijd je collega’s achter de hand, ook al zie je hen niet. Ze zijn er altijd! We hebben  een piepersysteem. Bij een escalatie komen je collega’s je helpen. Agressie komt eigenlijk voort uit onmacht. Niet weten waar je aan toe bent. Overprikkeling. Het is onze taak om daarop in te spelen en iemand weer kalm te krijgen.

Het voelt gewoon heel goed

Als je dit kan, kan je alles? Haha, nee hoor, maar als je dit kan, dan kan je veel. Dan kan je goed met mensen overweg. Een voorbeeld, bij één meisje zag ik dat de spanning heel erg omhoog ging. Ik heb haar meegenomen; kom we gaan naar buiten, even samen een rondje lopen. Dan is ze even heel boos, maar tijdens het wandelen wordt ze rustiger. Dan heb ik echt iets voor haar  kunnen betekenen en dat voelt gewoon heel goed.

Speciale band

Het kan dus  heftig zijn maar je krijgt er zoveel mooie dingen voor terug. Je bouwt een speciale band op met de bewoners. Vandaaruit kun je weer nieuwe dingen gaan doen. De omgeving leent zich daar goed voor. We hebben een heel groot landgoed, in de polder vlak bij de pont.  ’s Zomers gaan we zwemmen, we wandelen in het bos, fietsen en ook op het landgoed zelf wordt veel gedaan. De dingen die je samen doet, samen met de bewoners, dat is wat dit werk zo mooi maakt.

Nieuwbouw, nieuwe cliënten, nieuw team

Sluis-Zicht krijgt nieuwbouw met plek voor extra bewoners en zoekt daarom nieuwe medewerkers. Mensen die tegen een stootje kunnen en die anderen een kans willen geven. Een kans op een goed leven.