WAT WIL JIJ?

Marissa loopt stage bij Ons Tweede Thuis

Marissa
Stagiaire hbo Social Work
Nieuweweg, Hoofddorp

Marissa zit in het derde jaar van haar opleiding en loopt stage van september 2019 tot juli 2020. Marissa loopt stage bij woonvoorziening Nieuweweg in Hoofddorp bij team D. Hier wonen wonen mensen met een lichte verstandelijke beperking en autisme. Marissa loopt 32 uur in de week stage en heeft één dag school.

De eerste dagen

Marissa heeft veel informatie gekregen om de organisatie te leren kennen. Ze is door een collega ingewerkt. Ze heeft de dagen daarna vooral mee gelopen om te kijken hoe de collega’s werken en om de cliënten te leren kennen.

Wat heeft Marissa gedaan?

Marissa: “Veel gesprekken met de bewoners over hun dag. Daarnaast heb ik ook veel computerwerk gedaan. De bijzonderheden van cliënten gerapporteerd en aan het einde van het jaar heb ik daar een samenvatting van gemaakt. Binnen Ons Tweede Thuis zijn veel workshops. Ik ben naar de workshop over ECD (elektronisch cliëntdossier) geweest.”

Mogelijkheden

Marissa is bij de startbijeenkomst geweest voor de Wet zorg en dwang. De wet is veranderd en er zijn duidelijkere afspraken gemaakt over wat er wel en niet mag. De kern van de wet is ‘Nee, tenzij’. Marisa gaat samen met een aantal mensen de beste manier bedenken om dit te communiceren naar de medewerkers van Ons Tweede Thuis. Daarnaast schrijft Marissa samen met een collega de nieuwsbrief voor Nieuweweg. Marissa is van plan om na haar stageperiode vakantiewerk te gaan doen bij Ons Tweede Thuis. Lees hier meer over bijbaan en vakantiewerk.

Uitdaging

Het viel Marissa in het begin erg zwaar om de balans te vinden tussen school, stage, werk en een sociaal leven, omdat ze soms ook in de weekenden en de avonden stage loopt. Ondertussen heeft ze haar weg helemaal gevonden!

Ontwikkelen

Marissa: “Ik dacht eerst dat het werk veel fysiek zou zijn, maar het is eigenlijk ook best veel computerwerk.” Marissa heeft al een keer eerder stage gelopen bij een zorgorganisatie. Bij deze organisatie heeft ze echt de cliënten verzorgd. Doordat dit haar tweede stage is in de zorg kan ze goed vergelijken en ze is er voor zichzelf achter gekomen dat ze het werken met cliënten met hoog niveau een stuk leuker vindt. Ze werkt met de ‘Geef me de vijf’-methode, die ze nu helemaal beheerst. Dit is een methode waarbij je concrete opdrachten geeft aan een cliënt.