WAT WIL JIJ?

I-Fang over de Flexpool: ‘Proeven aan de diversiteit van werken bij Ons Tweede Thuis’

I-Fang Wang
Assistent-begeleider

Met welke doelgroep werk ik het liefst? Op welke locatie voel ik me prettig? En: hoe kan ik mijn werk combineren met mantelzorg? Het antwoord op die drie vragen vond I-Fang Wang in de Flexpool: sinds september kan zij proeven aan de diversiteit van het werk bij Ons Tweede Thuis. “Het geeft mij de vrijheid om te kiezen waar en voor wie ik wil werken.”

De redenen om als werknemer voor de Flexpool te kiezen kunnen heel divers zijn. Je wilt de ene week wat meer werken dan de andere. Of je kunt door een verandering in je privé situatie plotseling meer uur per week werken. I-Fang Wang had een andere reden. In augustus liep haar contract bij Amsta af en kon ze bij Ons Tweede Thuis aan de slag. “Alleen, Ons Tweede Thuis heeft zoveel verschillende locaties en zoveel verschillende doelgroepen. Ik wist niet welke mijn voorkeur zou hebben”, vertelt I-Fang. En dus koos ze voor de Flexpool.

In de Flexpool app staan alle beschikbare diensten weergegeven. “Ik kijk wanneer ik kan en schrijf me in. Zo eenvoudig is het. De ene week werk ik twee dagen, de andere vier. De diversiteit van de locaties en doelgroepen spreekt me erg aan. Ik zie hoe ze er werken en hoe de bewoners zijn. Het geeft mij de vrijheid om zelf te kiezen waar ik wil werken.”

Daardoor werkte ze sinds september 2022 al bij zo’n tien vestigingen van Ons Tweede Thuis: onder meer in Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Nieuw-Vennep en Hoofddorp. En voor verschillende doelgroepen: onder meer met ernstig meervoudig beperkte cliënten, licht verstandelijk beperkte kinderen en ouderen met dementie. Ze werkt 24 uur per week als assistent-begeleider en helpt cliënten met onder meer aankleden, wassen en eten.

Door de diversiteit van haar werk kwam ze al op verrassende conclusies. “Ik had nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden om met kinderen te werken, maar het Kindcentrum in Haarlem op de Zijlweg sprak me enorm aan. Als kinderen het moeilijk hebben of verdrietig zijn, komen ze naar je toe en kun je ze ook echt helpen door ze te troosten of een spelletje met ze te doen.”

Bij de keuze van het werk kan I-Fang zelf bepalen wat ze wel en niet wil. “Ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer, dus daar houd ik bij mijn afweging rekening mee. Daarom kies ik niet vaak voor een avonddienst, vooral als die ver weg is van mijn huis in Amsterdam-West, omdat ik dat in het OV minder prettig vind. Het fijne vind ik ook dat ik zelf mijn dag kan indelen. Dat is belangrijk voor mij, omdat ik ook mantelzorger ben. . Bovendien, als ik een dienst heb tot drie uur heb ik de rest van de dag nog voor mezelf.”

Een wens die I-Fang nog heeft is om ook een keer met cliënten met een niet-aangeboren hersenletsel te werken. Zou ze haar collega’s de Flexpool aanraden? “Zeker! Het is een ideale kans om eens met een andere doelgroep of op een andere vestiging te werken. Er is altijd genoeg aanbod aan werk. Kun je op dagen niet, dan geef je het aan. Als je het overweegt, doe het gewoon! Een keer proberen kan nooit  kwaad.”