WAT WIL JIJ?

100 dagen in dienst: Romy

Romy
Begeleider
De Liede, Haarlem
Romy werkt 100 dagen in de gehandicaptenzog en deelt haar ervaringen

In de rubriek 100 dagen interviewen we collega’s die 100 dagen in dienst zijn. We vragen ze naar hun ervaringen. Wat vind je leuk, wat valt je op en wat gaat goed en wat kan beter? Vandaag is het de beurt aan Romy. Zij liep tijdens haar studie al eens stage bij Ons Tweede Thuis en is nu Persoonlijk Begeleider bij De Liede in Haarlem, waar zij werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking.

Wat was je eerste indruk?

Toen ik binnenkwam, voelde ik meteen heel erg welkom, dat gaf een goed gevoel. Ik wilde eerst in GGZ stage lopen maar mijn stagebegeleider wees me op de gehandicaptenzorg. Nu wil ik niet anders meer. Ons Tweede Thuis was meteen een match. Dit kwam vooral door de cliënten en de medewerkers.

Waar moest je aan wennen?

Ik moest eraan wennen dat de cliënten heel veel ook zelf kunnen. Ik hoef echt geen moeder voor hen te zijn! Als iets niet lukt geven ze dat wel aan. Heel mooi om te zien hoeveel doorzettingsvermogen mensen hier hebben. Soms vragen anderen mij weleens welk werk ik doe. Als ik dan zeg dat ik met mensen met nah werk, weten zij niet waar ik het over heb. Mensen met nah hadden misschien wel een eigen bedrijf of een andere mooie carrière. Mensen weten dat helemaal niet. Er is veel onwetendheid en onbegrip over deze doelgroep.

Wat voelde gelijk goed?

De medewerkers. Ik ben heel trots op ons team. We zijn hard aan het werk en doen ons best om de cliënten waar nodig te helpen.

Wat wil je leren?

Ik wil mij meer gaan verdiepen in afasie. De communicatie, lezen, schrijven van cliënten. Ik ben bezig met logopedisten om te kijken hoe ze hier meer uit gaan halen. Ik wil graag meelopen met medewerkers.

Wat zou je nog aanbevelen?

Alle cliënten doen al veel op de dagbesteding. Uitjes zouden wel leuk zijn, om even weg te zijn van de dagbesteding, maar in de coronaperiode kon er natuurlijk weinig.