WAT WIL JIJ?

100 dagen in dienst: Juliette

Juliette van Berckel Smit
Gezinsondersteuner
Wijkteam Regio Amstelland

In de rubriek 100 dagen interviewen we collega’s die 100 dagen in dienst zijn. We vragen ze naar hun ervaringen. Wat vind je leuk, wat valt je op en wat gaat goed en wat kan beter? Vandaag is het de beurt aan Juliëtte van Berckel Smit. Juliëtte is eerstejaars student Pedagogische Wetenschappen en kreeg de tip van een vriendin om een baan te zoeken in de gehandicaptenzorg. Juliëtte: “eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar het blijkt heel goed bij mij te passen. Ik geef thuisondersteuning bij twee gezinnen. Een daarvan heeft een kind met het syndroom van Down, de ander een kind met een ernstig meervoudige beperking. Wat me vanaf de eerste dag opviel was het warme welkom dat ik ontving én het goede contact met mijn nieuwe collega’s.

Waar moest je aan wennen?

Je gaat in een gezinssetting werken waar jij de professional bent. Dat betekent grenzen stellen en een balans vinden tussen nabijheid en professionaliteit. Dat vond ik in het begin best lastig.

Wilde je altijd al in de gehandicaptenzorg werken?

Ik had mij er nog nooit in verdiept en dacht dat je daarvoor eerst een diploma moest hebben. Gelukkig kon ik hier aan de slag om naast mijn studie ervaring op te doen. Dat helpt enorm. Ik wil graag doorstromen en misschien ook nog psychologie studeren, wie weet waar mijn toekomst ligt…

Wat zijn jouw leerdoelen?

Ik vind het interessant om te kijken naar de ontstaanswijze van een beperking? Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden? Dat vind ik heel interessant. Echt teruggaan naar het begin.

Wat zou je nog aanbevelen?

Het inwerken ging prima, alles was goed geregeld waardoor er ruimte was om mezelf uit te vinden. Als ik iets moet benoemen is het misschien goed om de thuisondersteuning meer te promoten. Zeker bij gezinnen en studenten. Voor studenten is het echt een ideale baan en ik denk dat veel ouders die een kind met een verstandelijke beperking in het gezin hebben niet weten dat er zoiets bestaat als thuisondersteuning van Ons Tweede Thuis.

Wat haal je er voor jezelf uit?

Je creëert een unieke band met het kind. Je doet veel samen en dat geeft veel voldoening. Dat is echt het mooie van deze baan.