WAT WIL JIJ?

100 dagen in dienst: Bapke

Bapke Westhoek
Adviseur Leren en Ontwikkelen
Dienstencentrum, Aalsmeer
Bapke werkt als adviseur leren en ontwikkelen bij Ons Tweede Thuis

In de rubriek 100 dagen interviewen we collega’s die 100 dagen in dienst zijn. We vragen ze naar hun ervaringen. Wat vind je leuk, wat valt je op en wat gaat goed en wat kan beter? Vandaag is het de beurt aan Bapke Westhoek, adviseur Leren en Ontwikkelen bij Ons Tweede Thuis.

Wat was je eerste indruk

Een opvallend warm welkom. Dit is mijn vijfde baan, maar nog nooit kreeg ik al berichtjes en Linkdin-uitnodigingen voordat ik in dienst was. Je krijgt echt het gevoel dat je nieuwe collega’s blij zijn met je komst. Ik heb een achtergrond in de zorg en het onderwijs. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt als docent bij op het MBO bij de opleidingen Verzorgende-IG en Helpende Zorg & Welzijn, maar ik heb mij ook bezig gehouden met het opleiden en professionaliseren van docenten

Waar moest je aan wennen

Aan alle mogelijkheden. Als je bij Ons Tweede Thuis een goed idee hebt, dan wordt er gezegd: “ga het onderzoeken, kijk of het werkt”. Ik was gewend aan veel meer hiërarchie. Hier is dat veel minder het geval. Ik zie dat het leidt tot heel veel creativiteit. Voor mensen die gewend zijn aan structuur is dat misschien wat ingewikkeld, maar voor mij is het heerlijk. De vrijheid om zelf wat te bedenken, te proberen, fouten te maken en weer op te staan

Zijn er dingen waar je tegenaan liep

Eigenlijk niet. Ik begon natuurlijk in ‘coronatijd’, maar er waren genoeg digitale middelen om samen te werken met mijn nieuwe collega’s. Heel fijn dat ik nu steeds meer mensen ‘live’ kan ontmoeten. Ik liep wel tegen mijn eigen gezondheid aan. Corona gekregen vlak voor ik hier zou beginnen en de na-effecten logen er niet om. Ik ben een fervente cross-fitter en kan moeilijk stilzitten. Nu moest ik opeens rustig aan doen. Gelukkig gaat het steeds beter en heb ik mijn energie voor het grootste deel weer terug.

Wat ga je betekenen voor de medewerkers van Ons Tweede Thuis

Ik wil mijn collega’s op de voorzieningen bewuster maken dat ze elke dag bezig zijn met hun ontwikkeling. Vaak onbewust. Je werkt met mensen, iedereen is anders dus eigenlijk is geen dag hetzelfde. Volgens mij kom je vaak in situaties waarvan je denkt, hoe zou ik dat beter of anders kunnen oplossen. Door daarbij stil te staan prikkel je je nieuwsgierigheid en ben je bezig met je eigen ontwikkeling. Ik wil mensen motiveren om nieuwsgierig te blijven. Ontdek dingen, leer erover en probeer het uit in de praktijk. Ervaar zelf of het werkt.

Wat wil je nog leren

Mensen leren kennen. Collega’s en cliënten op voorzieningen. Zoveel als mogelijk. Pas dan zie je en voel je echt waarvoor je werkt en wat er allemaal gedaan kan worden. Ik ben van nature misschien wel erg enthousiast, maar volgens mij zijn de mogelijkheden grenzeloos.