100 dagen in dienst: Jan

Reclamefotograaf en web-ontwikkelaar, nu zij-instromer

Jan is zij-instromer. Hij is nu 100 dagen in dienst. Jan was reclamefotograaf en web-ontwikkelaar en is nu gestart met een opleiding maatschappelijke zorg. ‘Als ik dit had geweten, was ik het tien jaar eerder gaan doen', aldus Jan. “Ik had hele leuke banen maar liep steeds tegen de hooggespannen verwachtingen van opdrachtgevers aan. Het was nooit genoeg. Ik wilde iets gaan doen waar ik zelf blij van word.”  

Jan zocht op internet ‘werken met een opleiding in de zorg’ en kwam bij Ons Tweede Thuis terecht. “Ik werk nu bij De Kuiperij van dagcentrum Middelpolder. We doen allerlei werkzaamheden voor bedrijven. Soms moeten we speciale dingen bedenken waardoor iemand met een fysieke beperking met het werk mee kunnen doen. Dan maak ik daar als knutselaar wat voor. Zien dat ze daardoor gewoon mee kunnen doen met de rest geeft heel veel voldoening. Ik heb er geen seconde spijt van gehad en ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk.” 

Lees hieronder zijn hele verhaal.

Ik ben Jan van de Laar

Ik ben Jan van de Laar, vader van twee pubers en ik woon samen met mijn partner in Haarlem. 

Sinds 1 augustus werk ik voor Ons Tweede Thuis als adl-medewerker. Ik ben net gestart met de opleiding maatschappelijke zorg niveau 4. Hiervoor werkte ik als zelfstandig ondernemer in de reclamefotografie en als web-ontwikkelaar bij verschillende internetbedrijven. 

Gewilde banen? Ja, maar toch... 

Je zou zeggen: dat zijn hele leuke en gewilde banen. En dat zijn ze ook. Als zelfstandig reclamefotograaf was ik gewend heel veel vrijheid te hebben en was ik steeds bezig met het uitwerken van creatieve concepten. En als web-ontwikkelaar werk je dagelijks aan de uitwerking van iemands droom: een eigen website met techniek erin die door een ondernemer zelf is bedacht. Maar ik liep steeds weer tegen de onrealistische verwachtingen van opdrachtgevers aan. Klanten waren zelden echt tevreden te krijgen, ook als je steeds heel veel extra's deed. Dat merkte ik in loondienst bij internetbedrijven en als zzp’er.   

Bij PWN mensen helpen problemen op te lossen: echt heel erg leuk 

Mijn partner stelde toen voor om in ieder geval parttime iets anders te gaan doen om zo minder afhankelijk te worden van mijn opdrachtgevers. Ik ging werken in het telefoonteam van drinkwaterbedrijf PWN. Ik vond het echt heel erg leuk om mensen te helpen bij de oplossing van hun probleem. Het ging om kleine dingen waarmee je iemands dag kon goedmaken. Toen werd ik door een internetbedrijf benaderd om mijn oude vak weer te gaan uitvoeren. Ik trapte erin en zei mijn werk bij PWN op. Dat was een geweldige tegenvaller.  

Iets doen waar ik zelf blij van word 

Toen wist ik het helemaal zeker. Ik moet iets gaan doen waar ik zelf blij van word en waar ik van grote toegevoegde waarde kan zijn op de mensen waar het om gaat. Op mijn zoekterm ‘werken met een opleiding in de zorg’ kwam de site van Ons Tweede Thuis naar boven met een functie waarbij je mensen helpt met niet-aangeboren hersenletsel. Omdat ik zelf een hersenbloeding heb gehad en daar heel goed mee ben weggekomen dacht ik meteen dat het wat voor me zou zijn. 

Als knutselaar maak ik iets zodat iemand mee kan doen 

Ik werk nu op dagcentrum Middelpolder op De Kuiperij. Daar doen we werkzaamheden voor allerlei bedrijven. Inpakken, ompakken, dingen sorteren, dingen in elkaar zetten. Van alles en nog wat. En de mensen die er werken, hebben allemaal hun beperking. Sommigen zijn autistisch, anderen hebben een hersenbeschadiging opgelopen in het verkeer en er zijn er ook bij die fysieke beperkingen hebben. Soms moeten we speciale dingen bedenken waardoor zij met het werk mee kunnen doen. Dan maak ik daar als knutselaar wat voor. Zien dat ze daardoor gewoon mee kunnen doen met de rest geeft heel veel voldoening. Daarnaast help ik cliënten bij de werkvoorbereiding en doen we samen ook expeditie: klanten komen hun spullen ophalen met een bestelwagen of soms met een hele grote truck. Dat vinden ze vaak extra spannend en dan helpen ze heel goed mee met in- en uitladen. 

Als ik dit had geweten.... 

Als ik dit eerder had geweten dan had ik de beslissing om dit werk te gaan doen al tien jaar eerder genomen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad en ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Ik kan iedereen het werken bij Ons Tweede Thuis aanraden. Het is een organisatie die veel oog heeft voor de cliënten maar vooral ook voor jou als werknemer. 

Contactgegevens

Recruiters
Sjoukje Bossenbroek
06-25711830
Mail Sjoukje

Martijn Smit
06-50192848
Mail Martijn

Werken en leren
BBL en BOL

Pauline Turenhout
Kim Pasman
0297-353871
stage@onstweedethuis.nl

"In de langdurige zorg leer je cliënten echt kennen.
Je loopt een stuk mee op hun levenspad."