WAT WIL JIJ?

Locatie in beeld; De Merenhof in Abcoude

Doenja de Roo
Locatiemanager
De Merenhof, Abcoude
Doenja de Roo

Begin november 2021 nam Ons Tweede Thuis wooncomplex De Merenhof in Abcoude over van zorginstelling Reinaerde. Op deze locatie onder de rook van Amsterdam wonen 25 cliënten uit verschillende doelgroepen. Doenja de Roo is sinds 1 januari 2022 de nieuwe locatiemanager: “Het gevoel van saamhorigheid is hier heel groot en er is een sterke verbondenheid met de cliënten”

Flinke groeiplannen

Doenja heeft grootse ambities en plannen voor De Merenhof: “mijn wens is om De Merenhof het regionaal expertisecentrum op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel te laten worden en daarnaast staat er een verbouwing op de planning”. Doenja is de aangewezen persoon om dit allemaal in goede banen te leiden. “We hebben flinke groeiplannen voor ogen voor De Merenhof”, vertelt Doenja. “Na de overname hebben we al een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo kunnen onze cliënten een behandeling krijgen op de locatie zelf, wat binnen de filosofie van Ons Tweede Thuis past. Er zijn ergotherapeuten, fysiotherapeuten en een logopediste, diëtiste, pedicure en arts toegevoegd aan het team. Dat maakt het leven van de cliënt een stuk makkelijker.”

Vaste club medewerkers

Er werken vooral begeleiders en assistent-begeleiders op De Merenhof. “We helpen mensen met de zorg en begeleiding bij alledaagse dingen, zoals wassen en aankleden. Ook zorgen we ervoor dat ze klaar zijn om naar de dagbesteding te gaan.” Het team dat zich nu inzet voor de bewoners vormt al lange tijd een vaste club. “Er is zelfs iemand die al veertig jaar bij De Merenhof werkt. Het gevoel van saamhorigheid is hier heel groot en er is een sterke verbondenheid met de cliënten. Toen ik hier voor het eerst kwam, merkte ik meteen dat het een fijne en gezellige locatie is. Dat is ook belangrijk, want onze medewerkers zijn echt het verlengstuk voor de bewoners. En dat voelen onze cliënten goed aan: ze tonen heel vaak hun waardering voor onze collega’s.” Ook de ouders en vrijwilligers zijn zeer betrokken. “Er hangt een fijne huiselijke sfeer. Het is hier altijd gemoedelijk.”

Locatie middenin de samenleving

Momenteel zit De Merenhof nog in de verkennende fase van de herontwikkeling. “In de toekomst komt er een nieuw pand, met de daarbij horende moderne voorzieningen. Daarmee kunnen we veel beter inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroep. Maar we gunnen onze cliënten ook gewoon een mooie en nieuwe vestiging. Daar wachten ze al een paar jaar op.”

Van harte welkom

De Merenhof ligt op een bijzondere locatie. “Onze voorziening is gevestigd in Abcoude, precies op de grens met Amsterdam, maar valt ook makkelijk te bereiken vanuit Utrecht. We zijn omringd door een fantastisch natuurgebied en bevinden ons midden in de samenleving, aan de rand van een woonwijk. Die wil ik graag iets meer verbinden met onze organisatie. Het zou erg leuk zijn als buren een middag komen voorlezen of schilderen met onze cliënten. Mensen uit de omgeving zijn dus van harte welkom!” Tot slot zijn ook de maaltijden uniek. “Op De Merenhof worden die door een échte kok bereid. Dat vinden onze bewoners geweldig!”