WAT WIL JIJ?

Kijkje in de keuken: de Marius Meijboom in Amsterdam

Ingrid Leijen
Locatiemanager
De Marius Meijboom, Amsterdam
Ingrid Leijen

Ingrid Leijen is sinds 2017 locatiemanager bij woon- en logeerhuis de Marius Meijboom. De locatie is een samenwerking tussen Cordaan en Ons Tweede Thuis en werkt voor de dagbehandeling intensief samen met Stichting Omega. Er wonen 36 kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Omdat de bewoners intensieve zorg nodig hebben, werkt het team nauw samen met de ouders. Ingrid: “Door deze samenwerkingen is er bij ons echt ruimte om de zorg passend te maken.”

Samenwerking Met Cordaan en Omega

Al 22 jaar zet Ingrid zich met liefde in voor Ons Tweede Thuis. Ze heeft door de jaren heen op verschillende locaties gewerkt, met telkens een andere doelgroep en functie. “Om de samenwerking tussen Ons Tweede Thuis en Cordaan in goede banen te leiden, werd ik vijf jaar geleden gevraagd om locatiemanager te worden van de Marius Meijboom. Ik heb het na al die tijd nog steeds erg naar m’n zin.”

Afhankelijk van zorg

Het Marius Meijboom-team bestaat uit bijna negentig medewerkers. Ze staan dagelijks in voor de zorg van 36 cliënten, verdeeld over zes woongroepen. “Onze bewoners zijn grotendeels rolstoelafhankelijk. Ze zijn bijna compleet afhankelijk van hun verzorgers, ouders en verwanten voor meerdere facetten in hun leven. Naast de lichamelijk zorg is het belangrijk om te kijken naar wat voor iemand een goed leven is.”
Naast een woongedeelte is er ook een logeergelegenheid. “Tijdens de weekenden, schoolvakanties en af en toe doordeweeks is er plek voor zes kinderen of volwassenen die nog thuis wonen bij hun ouders. Op die manier willen we ouders ontlasten.”

Een veilig en goed leven

Ouders Het woon- en logeerhuis is gevestigd in een gloednieuw gebouw met de daarbij horende moderne voorzieningen. “Onze locatie is van alle gemakken voorzien om goede en veilige zorg te bieden. Dat is erg belangrijk voor onze doelgroep,” vertelt Ingrid. De zorg is niet alleen veilig, maar ook warm en gericht op een goed leven. “Begeleiders werken met z’n tweeën tijdens een dienst. Dat maakt dat medewerkers echt tijd hebben voor onze bewoners en de ruimte krijgen om zich aan te passen aan hun tempo. Er hangt dan ook een rustige en ontspannen sfeer. Er is voldoende tijd om echt in contact te zijn met elkaar.”

24-uursvisie

De locatie werkt volgens de 24-uursvisie. Dat betekent dat er één begeleidingsplan is voor wonen en dagbesteding. “Voor de dagbesteding werken we intensief samen met de stichting Omega. Ondanks dat we twee aparte organisaties zijn, werken we sinds vorig jaar in eenzelfde elektronisch cliëntendossier. Dat was AVG-technisch een grote opgave, maar uiteindelijk is het toch gelukt. De multidisciplinaire samenwerking is er gekomen door grote vraag bij de ouders. En dat vind ik het mooiste aan werken bij de Marius Meijboom: we luisteren écht naar elkaar. Samen met de ouders, medewerkers en de dagbesteding zorgen voor we ervoor dat onze bewoners een goed leven leiden.”