WAT WIL JIJ?

“Zorg die verder gaat dan het letsel”

Saskia Beukenhorst
Zorgbemiddelaar

Saskia, zorgbemiddelaar bij Ons Tweede Thuis werkt al 7,5 jaar met mensen die een Niet Aangeboren Hersenafwijking (NAH) hebben. In deze blog deelt ze haar visie op de recente ontwikkelingen in de zorg voor NAH-cliënten en de groeiende behoefte aan bekendheid en informatie over de zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ze heeft niet alleen kennis van de zorgbehoeften van deze doelgroep, maar ook van de uitdagingen die het met zich meebrengt om de juiste zorg op maat te bieden. “De zorg voor deze cliënten is vaak complex, maar het vinden van de juiste zorg geeft heel veel voldoening,” aldus Saskia.

Als zorgbemiddelaar bij Ons Tweede Thuis fungeert Saskia als toegangspoort voor mensen die zorg nodig hebben. “Wanneer iemand informatie zoekt of zorg wil aanvragen, komen ze bij ons terecht”, legt ze uit. “In mijn geval betekent dit dat mensen uit regio Amsterdam met vragen over dagbesteding voor mensen met NAH bij mij komen. Ik kijk dan naar de meest passende plek en organiseer een kennismaking en rondleiding.” Naast de praktische taken is Saskia ook verantwoordelijk voor het achterhalen van de zorgbehoeften van de cliënt. “Ik stel veel vragen aan de cliënt én zijn of haar naasten om de situatie van de persoon goed in kaart te brengen. Wat voor letsel heeft iemand en wat voor hulp is er nodig? Maar ook: wie was de cliënt voor het letsel? Wat waren de interesses en wat deden ze voor werk?” Saskia benadrukt het belang van deze gesprekken. “Het helpt mij niet alleen om de juiste zorg te bieden, maar het geeft de cliënt ook een gevoel van erkenning.”

Uitdagingen in het werk met NAH-patiënten

Werken met mensen met NAH is niet zonder uitdagingen, legt Saskia uit. “Als zorgbemiddelaar moet ik ervoor zorgen dat de juiste zorg en begeleiding geboden wordt, wat afhankelijk is van de persoonlijke situatie van de cliënt, zoals het type hersenletsel, eerdere ervaringen en de mate van zelfstandigheid.” Daarnaast brengt het werken met NAH-cliënten ook persoonlijke uitdagingen met zich mee. “Soms komt het wel heel dichtbij. Als iemand van jouw leeftijd binnenkomt of iemand die dezelfde leeftijd heeft als je kinderen, dan raakt dat je. Daar moet je mee leren omgaan,” aldus Saskia.

De mooie kant van het werk

Wat het werk met NAH-patiënten zo bijzonder maakt, is volgens Saskia dat je echt een verschil kunt maken voor mensen. “Deze mensen hebben geleefd, net als jij en ik en zijn getroffen door een gebeurtenis, met als gevolg hersenletsel die hun leven compleet verandert. Door deze gebeurtenis hebben ze hun baan verloren en is hun sociale leven veranderd. Het mooie van mijn werk is dat ik hen kan helpen een nieuw perspectief op hun leven te vinden.” Dit geldt niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de naasten. “Als zorgbemiddelaar ben je er voor de cliënten, maar ook voor de mensen om hen heen, want je hebt hersenletsel niet alleen.”

Toekomstplannen en groei in NAH-zorg

Door zich te positioneren als NAH+ expert, hoopt Ons Tweede Thuis een grotere impact te maken op de zorg voor mensen met NAH. Saskia is enthousiast over deze ontwikkeling. “Het is geweldig om te zien hoe de zorg voor NAH-cliënten groeit”, zegt ze. “De komende tijd kunnen we onze krachten bundelen met andere professionals, zodat we nog meer mensen op maat gemaakte zorg kunnen bieden en tegelijkertijd de naamsbekendheid van NAH vergroten.”

Wie is de NAH(+) doelgroep

Mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) hebben door een ongeluk, ziekte of hersenbloeding hersenbeschadiging opgelopen. Dit kan invloed hebben op denken, voelen, bewegen of communiceren. Mensen met NAH+ hebben naast de gevolgen van het hersenletsel ook extra complicaties, zoals psychische klachten of andere bijkomende aandoeningen, die hun herstel en dagelijks functioneren verder kunnen beïnvloeden.