Susanne over de Flexpool: ‘Goed om je steentje bij te dragen’
Dagcentrum Ringvaart
Susanne is nog lang niet uitgeleerd bij Ons Tweede Thuis. Daar begon ze mee als 17-jarige stagiaire van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en dat doet ze nu als
30-jarige nog steeds, maar dan als ambulant begeleider. Ze heeft tussentijds wel een uitstapje gemaakt naar een ander werkveld, omdat ze nieuwsgierig was naar werk dat meer aansloot op haar opleiding. Dat viel haar zwaar. Tijdens haar werkzaamheden kreeg ze ook regelmatig te maken met huiselijk geweld, vechtscheidingen of andere zaken waarbij Veilig Thuis betrokken was. “Dit was als net afgestudeerde 24-jarige zonder ervaring op dit gebied pittig. Ik had het idee dat ik te veel op mijn bord kreeg. Ik begon Ons Tweede Thuis en de cliënten steeds meer te missen. Toch was het ook goed om even in een andere wereld te kijken. Ik weet nu nog zekerder dat ik op mijn plek ben in de gehandicaptenzorg.”
Kennismaken met nieuwe doelgroepen
Met behulp van de zogeheten Flexpool maakt Susanne kennis met verschillende doelgroepen en ervaart ze op welke plekken zij het meest in haar element is. Haar interesse in de pool werd gewekt door een collega van de Ringvaart, die roosteraar is voor de Flexpool. Susanne is bij de Flexpool gaan werken omdat ze graag haar uren wilde uitbreiden naar 32 uur.
Toen ze eenmaal begonnen was bij de Flexpool, kwam ze erachter dat er meer voordelen zitten aan werken in een Flexpool: “Je komt in aanraking met andere cliënten dan je gewend bent en staat daarom iedere keer voor een andere uitdaging. Zo heb ik bijvoorbeeld een dag bij Werk- en Dagcentrum Middelpolder gewerkt. Hier werkte ik met cliënten met een hoger niveau en merkte dat ik dit ook erg leuk vind. Op Kinderdienstencentrum De Wollewei kwam ik erachter dat met kinderen werken ook mijn interesse heeft.”
Scherp blijven door de Flexpool
Op dit moment werkt Susanne een vaste dag in de week via de Flexpool op de Ringvaart. Als ze tijd heeft en de nood hoog is op andere locaties, springt ze ook op andere plekken bij. Een leerzame ervaring: “Je begint steeds weer opnieuw en cliënten testen je ook uit. Dat houdt je scherp. Ook leer ik van hoe collega’s omgaan met bepaalde situaties. Toen ik onlangs inviel en ik iets vroeg aan een collega waar hij het antwoord ook niet op wist omdat hij normaal op een andere groep staat, stelde hij de vraag die ik had aan een cliënt. Dat maakte mij ervan bewust dat je cliënten in sommige gevallen best wat meer verantwoordelijkheid kan geven. Ik vind het interessant om bij andere plekken mee te kunnen kijken en inspiratie op te doen die ik mogelijk weer kan inzetten in de doelgroepen waar ik mee werk.”
Handen uit de mouwen steken
Hoewel de Flexpool Susanne goed bevalt, weet ze niet of ze er nog gebruik van gaat maken als ze een contract heeft gekregen voor het aantal uren dat ze graag wil werken: “Het liefste zou ik 32 uur werken op een vaste plek. Maar ik houd ervan om de handen uit de mouwen te steken en bij te springen als de nood hoog is. Het is dan fijn dat hiervoor de mogelijkheid is.”