WAT WIL JIJ?

“Er is veel meer mogelijk dan we denken”

Marit Plessius
Ergotherapeut

Ergotherapie speelt een belangrijke rol in de zorg voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Marit, een ervaren ergotherapeut bij Ons Tweede Thuis, heeft inmiddels 10 jaar ervaring in het werken met de NAH-doelgroep. “Onze rol als ergotherapeut gaat verder dan zorg; we helpen mensen hun leven opnieuw vorm te geven na een ingrijpende verandering,” vertelt Marit. In dit blog deelt Marit hoe zij met haar ervaring en expertise zowel cliënten als zorgprofessionals helpt en hoe ze zich actief inzet voor het vergroten van de bekendheid van ergotherapie binnen de NAH-zorg.

Marit is al meer dan 12 jaar werkzaam als ergotherapeut, waarvan 10 jaar in de zorg voor mensen met NAH bij Ons Tweede Thuis in Amsterdam. In haar rol als ergotherapeut is Marit dagelijks bezig met het ondersteunen van cliënten bij het zo zelfstandig mogelijk functioneren. Een ergotherapeut is er om te adviseren en trainen op zo’n manier dat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten als eten klaarmaken, boodschappen doen of aan- en uitkleden weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. “Wij kijken niet naar wat cliënten niet meer kunnen, maar naar wat ze wél kunnen, ondanks cognitieve en fysieke beperkingen. Afhankelijk van de behoeften van de cliënt zorgen wij ervoor dat ze ondersteuning krijgen die zo goed mogelijk aansluit. NAH is bij niemand hetzelfde en dat maakt de zorg zo interessant,” vertelt Marit.

Hulp voor collega’s en cliënten

Naast haar dagelijkse werkzaamheden als ergotherapeut zet Marit zich in voor de organisatie door het geven van weerbaarheidstrainingen aan haar collega’s. “Inmiddels geef ik alweer twee jaar weerbaarheidstraining binnen Ons Tweede Thuis, waarbij ik collega’s leer om te gaan met het moeilijk verstaanbare gedrag van de NAH-doelgroep,” zegt Marit. Wat haar motivatie was om te solliciteren voor deze extra rol? “Het omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag is een belangrijk onderdeel van de zorg voor mensen met NAH. Op het moment dat een cliënt bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag laat zien, als gevolg van de hersenschade of verminderd ziekte-inzicht, is het belangrijk dat er ook aandacht is voor de begeleiding en de impact hiervan op hen. Wij helpen collega’s om dit gedrag te begrijpen en daarop in te spelen, waardoor ook de begeleiding voor cliënten verbetert,” legt Marit uit.

De waarde van NAH-zorg

In het werken met NAH-cliënten krijg je vaak te maken met grote uitdagingen. Dankzij de zorg en ondersteuning die Marit en haar collega’s bieden, kunnen de cliënten, ondanks de uitdagingen, een beter leven leiden. “De mooiste momenten zijn de kleine overwinningen. Bijvoorbeeld wanneer een cliënt weer iets kan wat ze eerst niet voor mogelijk hielden. Dat geeft zoveel voldoening,” vertelt Marit. Juist de uitdaging maakt dit werk voor Marit zo waardevol: “deze mensen hebben een normaal leven gekend en ik mag hen begeleiden in het vormgeven van een nieuw leven. Dit is een heel kwetsbaar proces, waarin ik hen kan ondersteunen om het zo aangenaam mogelijk te maken,” aldus Marit.

Ergotherapie en NAH-zorg

Marit hoopt dat er de komende jaren meer bekendheid komt rondom NAH en ergotherapeuten. Veel mensen weten niet wat ergotherapie inhoudt en hoe het bijdraagt aan de zorg voor mensen met NAH. “Wij merken dat er veel meer mogelijk is voor mensen met NAH dan vaak wordt gedacht. Als ergotherapeuten kunnen we echt een verschil maken in het dagelijks leven van onze cliënten. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren en aanvragen van hulpmiddelen of het begeleiden van cliënten in de reis naar zelfstandig buitenshuis kunnen verplaatsen. Het is belangrijk dat mensen weten wat we doen en waarvoor we ingeschakeld kunnen worden,” aldus Marit.

Zelf draagt Marit ook bij aan de bekendheid van dit onderwerp. Zo is ze met haar collega’s van Ons Tweede Thuis een podcast begonnen: Ergopraat. In deze podcast bespreken ze allerlei onderwerpen rondom ergotherapie, innovaties in de zorg en het werken met mensen met NAH. “Naast dat ik een podcast maak, ben ik vanuit Ons Tweede Thuis ook actief betrokken bij een landelijke overleggroep van ergotherapeuten die zich richten op mensen met NAH. Door samen te werken met andere professionals en ervaringen te delen, kunnen we het vakgebied verder ontwikkelen,” sluit Marit af.

Wie is de NAH(+) doelgroep

Mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) hebben door een ongeluk, ziekte of hersenbloeding hersenbeschadiging opgelopen. Dit kan invloed hebben op denken, voelen, bewegen of communiceren. Mensen met NAH+ hebben niet aangeboren hersenletsel met bijkomende ernstige problematiek. Het gaat hierbij om een complexe combinatie van beperkingen, gedragsproblemen, aandoeningen en stoornissen, die psychisch, sociaal of somatisch kunnen zijn. Deze doelgroep heeft intensieve begeleiding en behandeling nodig.