WAT WIL JIJ?

“Dit werk is meer dan alleen zorg verlenen”

Cynthia van Nie
Verpleegkundige

Cynthia werkt als verpleegkundige bij Ons Tweede Thuis in Amstelveen, op woonvoorziening Mozaïek voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Sinds 2021 maakt ze deel uit van een veelzijdig team, bestaande uit diverse zorgprofessionals met én zonder zorgachtergrond. In haar werk combineert ze verpleegkundige zorg met persoonlijke begeleiding. “De rol van verpleegkundige gaat veel verder dan alleen verpleegkundige zorg,” vertelt Cynthia. In een recent interview deelt ze haar ervaringen met het werken met NAH-cliënten en haar specifieke rol binnen het team.

Voor Cynthia was de overstap naar de zorg voor mensen met NAH een grote verandering vergeleken met haar eerdere ervaringen in de wijkzorg en verpleeghuizen. “In de wijkzorg ging het vaak om tijdelijke zorg, waarbij we mensen hielpen om weer zelfstandig verder te kunnen en in verpleeghuizen werk je met ouderen in hun laatste levensfase. Maar mensen met NAH hebben nog zoveel voor zich; ze hebben dromen en een leven vóór hun letsel. Dat maakt het werk voor mij juist zo bijzonder, je voelt dat je, als zorgverlener, een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van de cliënten, hen helpt om hun leven weer op te pakken en betekenis te geven.”

Veelzijdigheid

Wat Cynthia zo aanspreekt in haar werk met NAH-cliënten, is het veelzijdige; de combinatie tussen verpleegkundige zorg en persoonlijke begeleiding. “Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is dat ik niet alleen bezig ben met verpleegkundige zorg, maar ook met alles eromheen. Of het nu gaat om praktische zaken of het ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, het is mooi om te zien hoe alles samenkomt, zodat de cliënten zo goed mogelijk ondersteund worden in hun dagelijks leven.” Naast de veelzijdigheid van het werk waardeert Cynthia ook de diversiteit van het team bij Ons Tweede Thuis. “Als team luisteren we goed naar elkaar en vullen we elkaar goed aan. Collega’s zonder zorgachtergrond spelen een belangrijke rol in het begeleiden van bewoners, terwijl collega’s met een zorgachtergrond de verpleegkundige zorg verlenen met aandacht en expertise,” vertelt Cynthia.

Communicatie en samenwerking

In haar rol als locatieverpleegkundige is Cynthia niet meer dagelijks met de uitvoerende zorg bezig, maar fungeert ze als aanspreekpunt voor het zorgteam en externe zorgprofessionals, zoals huisartsen en specialisten. “Ik ben er voor het team en geef advies over allerlei zorgsituaties, bijvoorbeeld wanneer er iets verandert in de zorgbehoefte van een bewoner. Het is belangrijk dat het team goed geïnformeerd is, zodat we de beste zorg kunnen bieden.” Een ander belangrijk aspect van Cynthia’s werk is het verbeteren van de communicatie en samenwerking binnen het team en met andere zorgverleners. “Door goed samen te werken, kunnen we sneller en effectiever reageren en passende zorg verlenen. Dit helpt niet alleen de cliënten, maar ook het team,” aldus Cynthia.

Gelijkwaardigheid in NAH-zorg

Het meest waardevolle in haar werk is volgens Cynthia de gelijkwaardigheid die ze ervaart in de zorg voor cliënten. “In de NAH-zorg werk je met mensen zoals jij en ik. De cliënten behouden een duidelijk besef van hun leven en wat ze hebben meegemaakt, wat het mogelijk maakt om mooie, persoonlijke gesprekken te voeren.” Cynthia benadrukt daarnaast het belang van meer bekendheid rondom NAH. “Veel mensen zijn zich niet volledig bewust van wat NAH inhoudt en welke impact het heeft op het dagelijks leven van cliënten. Door meer bewustzijn te creëren, kunnen we de zorg beter afstemmen op de specifieke behoeften van deze mensen en hen de ondersteuning bieden die ze verdienen.”

Wie is de NAH doelgroep

Mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) hebben door een ongeluk, ziekte of hersenbloeding hersenbeschadiging opgelopen. Dit kan invloed hebben op denken, voelen, bewegen of communiceren.