WAT WIL JIJ?

Denise: “Het leerwerk-traject is vooral echt heel erg leuk. Ik kan het iedereen aanraden”

Denise
Assistent Begeleider
WV de Kwakel, de Kwakel
Denise volgt het leerwerk-traject van Ons Tweede Thuis en deelt haar ervaringen

Ik ben vrij jong moeder geworden en ik was vroeger niet zo met mijn carrière bezig. Ik wilde er graag zijn voor mijn kind en werkte daarnaast parttime. Toen mijn zoon ouder werd, en er meer ruimte kwam in het gezin, ben ik – na wat omzwervingen in het bedrijfsleven – aan de slag gegaan bij Saar aan huis; een thuiszorgorganisatie. Daar is mijn enthousiasme voor werken in de zorg aangewakkerd.

Op een dag keek ik op de site van Ons Tweede Thuis, en viel mijn oog op een advertentie voor een inloopavond op het hoofdkantoor in Aalsmeer. Die vond toevallig ook precies diezelfde dag plaats. Ik dacht ik pak mijn spullen en ga er meteen heen. Dat bleek een schot in de roos! Ik werd super hartelijk ontvangen, het was gezellig en voelde me gelijk op mijn gemak. Daarna ben ik een keer gaan kijken op een van de locaties; Westwijk. Er was een wederzijdse klik en ik besloot te solliciteren. In 2018 ben ik als ADL’er begonnen bij Duinpad in Hoofddorp. Daar had ik het super naar mijn zin. Ik ondersteunde de bewoners in de ochtenduren en liep daarna met ze mee naar de dagbesteding. Ook deed ik wat huishoudelijke taken en ik viel regelmatig in in drukkere periodes. Na het eerste functioneringsgesprek zei de locatiemanager ‘wat zou je ervan vinden als ik je een vast contract geef?’ Ja heel erg leuk natuurlijk! Hij wees mij toen op het leerwerktraject van Ons Tweede Thuis en dat ben ik gaan doen.

Hoe zit het leerwerktraject eruit?

Ik volg een verkort opleidingsprogramma dat twee jaar duurt. Iedere maandag ga ik naar school. Dat is ‘incompany’, dus op een opleidingslocatie van Ons Tweede Thuis. Dan ben je dus de hele dag bezig met lessen. We hebben verschillende leraren en je volgt verschillende vakken. Het is echt een Mbo-opleiding, dus je hebt ook gewoon Nederlands, wiskunde, burgerschap en Engels. Ik zit in de klas met 18 mensen echt een mix van alle leeftijden en de sfeer is superleuk. Het is heel gezellig, iedereen helpt elkaar, en het is echt netwerken. Je leert veel mensen kennen van de verschillende locaties en hoort hoe het er daar aan toe gaat. Ook sparren we veel over de aanpak van de opdrachten . Dit bespreken we en zo doen we nieuwe ideeën en inzichten op.

Op de andere dagen werk ik op locatie De Kwakel met mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat is heel leuk, maar ook best veel, omdat de opleiding veel tijd vraagt. In mijn vrije uurtjes werk ik aan mijn opdrachten. En dat gaat me goed af, ik heb de juiste balans gevonden. Op de foto Denise (links) met Celine (rechts) bewoonster van WV De Kwakel.

Hoe is de begeleiding?

Er is veel begeleiding. Op de locatie word ik begeleid door een collega, mijn werkbegeleider. Ik heb een hele fijne band met haar en kan altijd bij haar terecht. Zij moet mijn praktijkopdrachten beoordelen en aftekenen en ze geeft mij feedback. Vanuit de opleiding word ik begeleid door een praktijkbegeleider van Ons Tweede Thuis en mijn studieloopbaanbegeleider. Zij kijken naar de voortgang van het studieproces. Omdat bij mij alles lekker gaat heb ik tot nu toe steeds korte gesprekken met ze gehad, maar als er iets is kan ik bij ze terecht. Dat geldt ook voor de leraren. Zij zijn heel benaderbaar en enthousiast. Dat stimuleert enorm.

Wat kan je iemand meegeven die nadenkt om dit leerwerktraject te gaan volgen?

De opleiding is niet moeilijk, maar wel veel. Je moet goed plannen, veel feedback vragen. En als je dat doet dan boor je er gewoon doorheen. Je moet het echt voor jezelf doen; omdat je dat diploma wil bemachtigen! Het leerwerktraject is vooral echt heel erg leuk. Ik kan het iedereen aanraden die wil instromen in de zorg. De leraren zijn leuk en de sfeer in de klas is goed.