‘De cliënten wijzen mij erop dat ik mijn opdrachten op tijd moet inleveren’
Persoonlijk Begeleider
Nick Keuning volgt een incompany opleiding tot PB’er
Lanterfanten is er voor Nick de Keuning (22) niet bij. Hij volgt een incompany opleiding tot Persoonlijk Begeleider (PB’er) en zijn cliënten herinneren hem er regelmatig aan dat hij zijn opdrachten op tijd moet inleveren. En als hij een praktijkopdracht moet doen met één van zijn cliënten, staan ze in de rij om mee te doen. Nick: “Ze voelen zich vereerd als ik ze vraag, en zijn heel erg geïnteresseerd in mijn studie en steunen me ook echt. “
Regelmaat en structuur
Nick werkt op Woon- en Dagcentrum Schoolweg in Ouderkerk aan de Amstel, waar hij werkt met cliënten met autisme. Dat doet hij al sinds hij 18 is. Tijdens zijn studie Maatschappelijke Zorg maakte hij kennis met de locatie en de doelgroep. Nick: “Ik had geen enkel beeld van de gehandicaptenzorg, en mijn stage was echt een eerste kennismaking, maar ik was onmiddellijk verkocht. Deze cliënten passen bij mij. Ze houden van regelmaat en structuur, net als ik, en ik vind het geweldig om te zien hoe ze genieten van kleine dingen. Ik ben zelf ook veel meer dingen gaan appreciëren, die ik voorheen vanzelfsprekend vond. Contact maken met mensen bijvoorbeeld. Voor mijn cliënten is dat heel moeilijk, voor mij gaat het vanzelf. Dat vond ik heel gewoon, maar ik weet door dit werk dat dit niet zo is.”
Diepgaande relatie
Na zijn stage kreeg Nick een contract aangeboden als assistent Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Sinds september vorig jaar volgt hij een opleiding om Persoonlijk Begeleider te kunnen worden. Nick: “Ik ben op de locatiemanager afgestapt en heb verteld dat ik graag Persoonlijk Begeleider wil worden, omdat je in die functie nog meer kan betekenen voor cliënten. De relatie die je aangaat wordt nog diepgaander. Zij reageerde positief en wees me op het incompany traject. Daar ben ik in september vorig jaar mee gestart. Een dag per week krijg ik les, op een andere locatie van Ons Tweede Thuis. De andere dagen van de week ben ik aan het werk, en voer ik op mijn werkplek de opdrachten voor mijn studie uit. Ik ben nog niet klaar met mijn studie, maar heb al wel een baan aangeboden gekregen als Persoonlijk Begeleider. Daar ben ik heel erg blij mee.”
Geniet van je studie
Die baan betekent dat Nick, vanuit die rol, straks ook zelf stagiairs gaat begeleiden. “Daar verheug ik me op, omdat ik zelf nog niet zo lang geleden op die manier ben gestart. De belangrijkste les die ik een stagiair wil meegeven is: geniet van je studie. Focus je niet alleen op je doel, een diploma halen, maar neem de tijd om van je werk en studie te genieten. Zelf leer ik ook nog elke dag. Ik vind het leuk om samen met cliënten oplossingen te bedenken. Pas was er een meisje bij wie ik altijd het haar kamde en een staart maakte. Ze wilde dat zelf graag kunnen en we hebben samen een stappenplan gemaakt zodat het haar zou lukken. Nu lukt het en is ze heel trots.”
Als Nick straks zijn incompany opleiding heeft afgerond, blijven de studieboeken even in de kast. Toch sluit hij niet uit dat hij ooit nog een opleiding gaat doen. Nick: “Misschien wil ik wel eigen gedrag daarop aan. Door een bepaalde manier van praten, bewegen of troosten. Ik dacht toen: ik hoop dat ik ooit ook die voelsprieten krijg.”
Maatwerk leveren
De voelsprieten heeft ze inmiddels. Sterker nog: ze gebruikt ze als werkbegeleider om mensen die een opleiding volgen wegwijs te maken binnen de organisatie en met hen te sparren over dingen waar ze tegenaan lopen. Elke groep heeft inmiddels een werkbegeleider en het is de bedoeling dat er meer werkbegeleiders worden opgeleid.
Richard: “Een werkbegeleider is belangrijk, omdat de afstand tussen een leerling en een praktijkbegeleider net iets groter is. De rol van Fietje zit daar tussenin, als een soort mentor op de werkvloer. Ook dat komt het leerklimaat ten goede. Mensen durven de stap voor een opleiding te nemen omdat ze zien hoe goed de begeleiding is en hoe enthousiast collega’s zijn. Ze zien ook dat er maatwerk wordt geleverd, waardoor het dus mogelijk is om even wat gas terug te nemen als de situatie daarom vraagt. We bieden leertrajecten aan op basis van de competenties die je al hebt. Je hoeft dus niet meer twee of drie jaar te studeren. Zelf heb ik in mijn carrière ook ervaren wat de voordelen zijn van Incompany leren. Ik heb na mijn mbo-v en hbo-v een opleiding zorgmanagement gevolgd toen ik leidinggevende werd van een verpleeghuis. Dat traject volgde ik aan de Erasmus Universiteit en het paste perfect bij de fase waar ik toen in zat: mijn dochter was net geboren. Ik weet dus hoe belangrijk het is als je iets wilt leren, maar beperkt bent in de tijd die je daarvoor hebt. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Ook als je nog geen ervaring hebt met de doelgroep. Je bent altijd welkom om een of meerdere dagen te komen kijken.”