Werken op een kinderdienstencentrum: “Ingewikkeld, uitdagend, maar bovenal schitterend”!

Lotte Baas is 25 jaar en begeleider bij Nifterlake in Amstelveen. Nifterlake is een kinderdienstencentrum voor kinderen van 2 tot 18 jaar met een ernstige meervoudige beperking.

Waarom een kinderdienstencentrum?

“Ik heb in 2017 mijn SPH afgerond en werk nu 32 uur in de week bij Nifterlake op de groep en in het logeerproject. Tijdens mijn opleiding kwam ik in het derde jaar bij Nifterlake. Ik koos voor een kinderdienstencentrum omdat ik benieuwd was naar het leven van cliënten voordat ze bij een locatie gingen wonen. Ons Tweede Thuis vind ik een super leuke organisatie. Er zijn veel mogelijkheden, veel trainingen, zowel intern en extern. Ja, echt een warme organisatie.

Kansen krijgen

Tijdens mijn stageperiode was ik schaduw-pb’er van een nieuw kindje. Ik kon ervaren wat het inhoudt om pb’er te zijn voor kinderen van 2-6 jaar. Meer dan de helft van de kinderen op die leeftijd heeft nog geen diagnose. Er is weinig bekend, we moeten het kindje leren kennen, ontdekken wat de ouders nodig hebben. Hier heb ik heel veel van geleerd. Na mijn afstuderen kreeg ik een invalcontract en ik vulde een zwangerschapsverlof in. Hierdoor heb ik alle groepen gezien, t/m 18 jaar. Voor de oudere groepen geldt meer het behouden van vaardigheden, comfort bieden en het creëren van een fijn leven. Waar het kan, leren zij nieuwe vaardigheden. Ouders worden dan ook steeds meer vertrouwd met het KDC. Bij de jongste groepen merken we dat ouders nog zoekende zijn op bijvoorbeeld het gebied van vertrouwen.

Ontwikkeling

We zijn ontzettend in ontwikkeling, krijgen veel aanvragen. Bijvoorbeeld vanuit Zig-Zag, een medisch kinderdagverblijf voor kindjes van 0-4 jaar, vroeghulp, de gemeente en ziekenhuizen. De jongste doelgroep interesseert mij vanwege het onderzoekskarakter. Het is heel belangrijk om bij de jongste kinderen te onderzoeken waar gedrag vandaan komt. Kunnen we achterhalen wat er speelt, heeft een kind bijvoorbeeld pijn en/of lichamelijke klachten. Zo proberen we om in het verdere leven gedragsproblematiek zoveel mogelijk te voorkomen. De samenwerking met het multidisciplinair team en de ouders (de driehoek) is hier super belangrijk. Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Alleen bij onze doelgroep is het de kunst om in hele kleine stapjes te denken.

Logeren, super leuk en dankbaar om te doen!

Om gezinnen te ontlasten zijn we twee jaar geleden we gestart met verlengde dagbesteding en logeren: twee weekenden in de maand. Er zijn slaapkamers gekomen, er is een waakruimte voor de nachtdienst en een videocamerasysteem om de kinderen goed te kunnen monitoren. Het is ontzettend leuk om bij logeren te werken. Onderzoeken en diagnosticeren is leuk, maar dat doe ik de hele week al. In het weekend krijg je een hele andere kijk op het leven van het kind. Doordeweeks hebben we behandeldoelen, proberen we zoveel er uit te halen waar mogelijk, maar in het weekend gaat het om de basisondersteuning, plezier maken, relaxen en kunnen doen wat je wilt. Voor ons is het ook weekend, met die gedachte werken zorgt voor een hele leuke, relaxte sfeer. Plus, ik zie veel verschillende kinderen van het KDC. Dit maakt het ook makkelijker als er geschoven wordt bij ziekte of vakanties op het KDC. We gaan lekker naar buiten, hoeven niet per se op bepaalde tijden klaar te zijn want er zijn geen therapieën, we bakken pannenkoeken, eten lekker met elkaar want het is weekend! Van ouders krijg je vaak terug dat ze met z’n tweeën iets leuks konden doen. Even geen medicatie en juist tijd en aandacht voor de andere kinderen. Ook het kind wordt hier verzorgd naar waar zij behoefte aan hebben. Kortom een win-win situatie voor alle partijen!”

Klik hier om meer te lezen over kinderdienstencentra of Nifterlake.

Contactgegevens

Recruiters
Sjoukje Bossenbroek
06-25711830
Mail Sjoukje

Martijn Smit
06-50192848
Mail Martijn

Werken en leren
BBL en BOL

Pauline Turenhout
Kim Pasman
0297-353871
stage@onstweedethuis.nl

"In de langdurige zorg leer je cliënten echt kennen.
Je loopt een stuk mee op hun levenspad."