Ingrid

Ingrid Tewis is coördinerend verpleegkundige bij Marius Meijboom. Daar wonen kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking of meervoudige complexe handicap.

De bubbel

Ingrid vindt het ontzettend leuk om met de client in een ‘bubbeltje’ te stappen. “Het is pure aandacht voor de cliënt. Je verzorgt iemand, kijkt waar hij behoefte aan heeft én je kijkt als verpleegkundige: wat zie ik op het lichaam? Onze cliënten kunnen niet praten en het is aan jou om hun gedrag te interpreteren. De client is ontevreden, wat is de oorzaak en wat kan ik daaraan doen? Mijn verpleegkundige kennis helpt om te beredeneren waar het gedrag vandaan komt, is het bijvoorbeeld spierspanning of een wondje. Je bent constant aan het nadenken en observeren.
Je krijgt er veel voor terug
Dit werk vraagt veel geduld. Als ik gehaast ben, krijg ik niets voor elkaar. Het gaat om intermenselijk contact. Dat is heel erg leuk en mooi. Een gesprek is niet voldoende, je moet meer bieden, maar je krijgt ook meer terug. Onze cliënten ‘dwingen’ mij om in het moment te zijn en daarvan te genieten. Het enthousiasme en de vrolijkheid van de cliënten maakt je zelf ook vrolijk.”

Cure of care

Het grote verschil tussen het ziekenhuis en de gehandicaptenzorg is dat je binnen de gehandicaptenzorg de cliënt leert kennen. Je loopt echt een stukje mee op het levenspad van de cliënt. In het ziekenhuis ben je meer verpleegtechnisch bezig, maar het contact is veel vluchtiger. Het is het verschil tussen care en cure. Bij Marius Meijboom is het veel meer care maar het verpleegkundig redeneren is niet anders. Er spelen complexe vragen bij een heel kwetsbare doelgroep, dat maakt het ontzettend interessant.
Verpleegkundig en agogisch
In de gehandicaptenzorg werk je met agogisch personeel samen waardoor je veel van je kennis kunt delen. Er werken mensen met veel verschillende achtergronden in ons team, je hebt elkaar echt nodig. Denk aan de fysio, arts, verpleegkundige, agogische medewerkers. Allemaal werken we samen om onze cliënten de beste kwaliteit van leven te bezorgen. Het is heel fijn als je elkaar kunt vinden. Ik ga zelf bijvoorbeeld naar de agogische collega’s met vragen over spelmateriaal.

Band opbouwen

In het ziekenhuis liep ik vast op het vluchtige. Je bent twee dagen vrij en de afdeling ziet er anders uit. Ik miste continuïteit in het contact met mensen. Dat heb ik echt gevonden in de gehandicaptensector. Je bouwt een band op, cliënten leren jou kennen en je deelt de minder leuke dingen maar zéker ook de leuke dingen. Zoals iemand laten genieten van een warme douche omdat je weet dat diegene daar van houdt.”

Bekijk vacatures

Contactgegevens

Recruiters
Sjoukje Bossenbroek
06-25711830
Mail Sjoukje

Martijn Smit
06-50192848
Mail Martijn

Werken en leren
BBL en BOL

Pauline Turenhout
Kim Pasman
0297-353871
stage@onstweedethuis.nl

"In de langdurige zorg leer je cliënten echt kennen.
Je loopt een stuk mee op hun levenspad."