Na 10 jaar HEMA nu adl-medewerker

Jordy Koster is 26 jaar en werkt sinds september 2018 als adl-medewerker bij Kaj Munk in Hoofddorp. Een nieuwe baan na tien jaar HEMA en ook nog een nieuw huis tegenover zijn werk. Als adl’er helpt hij mensen bij ‘algemene dagelijkse levensverrichtingen’, bij dagelijkse dingen dus.

Carrièreswitch

Jordy zocht al een tijdje naar iets anders. Zijn familie vroeg ‘joh, is de zorg niets voor jou’? Tja, mensen wassen en helpen met eten? Jordy was niet meteen enthousiast. Hij ging toch maar een opleiding Verkoop & Administratie doen, maar merkte dat hij daar zijn gevoel niet kwijt kon. Iemand wees hem op de functie van adl’er bij Kaj Munk, woon- en dagcentrum voor mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Een keer de stap zetten

Jordy: “Ik werd aangenomen en ging aan de slag. Al binnen twee dagen had ik mijn eerste compliment te pakken. Dit werk doe je met je hart en ik behandel de cliënten zoals ik zelf ook behandeld wil worden.”

Wat doe je als adl’er

“Het is veel meer dan persoonlijke verzorging. Onze cliënten kunnen niet zelf praten. Ik praat normaal tegen ze, zoals ik ook tegen jou praat. Aan hun lichaamstaal zie je dan hun reactie. Waar het kan, laten we de bewoners zelf beslissen, bijvoorbeeld bij het eten. Je zegt dat we gaan eten, maar je geeft ze ook een lepel zodat ze kunnen voelen dat het etensmoment is.

Vertrouwensband

We zijn er voor onze cliënten. Je komt heel dicht bij iemand, dat ervaar je niet in een winkel of op een kantoor. De cliënten moeten jou ook toelaten. Je krijgt een vertrouwensband die heel belangrijk is voor deze cliënten. Als de client dan zijn lichtje uit doet en ontspannen gaat slapen, dan heb ik mijn taak volbracht!”

Doorgroeien

Jordy heeft veel geleerd en diverse cursussen gevolgd. “Na een paar inwerkdagen had ik al snel gevoel bij de verschillende handelingen: een broek aantrekken, incontinentiemateriaal verschonen. Je moet er feeling mee hebben, soms ook buiten de lijntjes kunnen denken en zelf dingen oppakken en aanvoelen. Ik wil wel doorgroeien naar assistent-begeleider of begeleider.”

Onregelmatige tijden

“In de zorg heb je onregelmatige tijden. We verlenen hier 24 uurszorg. Ik werk ’s ochtends op de woning en daarna bied ik ‘meerzorg’: ik begeleid dan een cliënt één-op-één waardoor ik echt kan inspelen op iemands behoefte: de ene keer wandelen, een andere keer zwemmen. De keuze laten we aan de client. Zij geven het aan met oogsignalen of wijzen het aan. Ik ben blij met mijn overstap naar de zorg en volgende week krijg ik de sleutels van mijn nieuwe huis!”

Bekijk vacatures
 

Contactgegevens

Recruiters
Sjoukje Bossenbroek
06-25711830
Mail Sjoukje

Martijn Smit
06-50192848
Mail Martijn

Werken en leren
BBL en BOL

Pauline Turenhout
Kim Pasman
0297-353871
stage@onstweedethuis.nl

"In de langdurige zorg leer je cliënten echt kennen.
Je loopt een stuk mee op hun levenspad."