WAT WIL JIJ?

Sebastiaan werd Locatiemanager dankzij het interne opleidingstraject

Sebastiaan Goderie houdt wel van een uitdaging. Tijdens zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) vroeg een vriend hem om eens te komen kijken bij De Dijk. Op die locatie was er behoefte aan begeleiding die sterk in hun schoenen staan. Sebastiaan was niet bekend met de doelgroep, maar ging al snel aan de slag als invalkracht. Vanuit zijn achtergrond met de ALO kon hij voor de dagbesteding samen met zijn collega’s sportprogramma’s opzetten voor de bewoners op de Dijk. Daar blijft het niet bij. Sebastiaan: “Ik ontdekte dat ik het werken met mensen met een beperking ontzettend leuk en uitdagend vind, en dat ik behoefte had aan meer scholing om ook andere rollen te kunnen vervullen.”

Die behoefte leidt tot een masteropleiding Social Work en een carrière van 11 jaar op deze locatie. Zijn laatste rol was die van coach/begeleider en trainer van twee weerbaarheidstrainingen bij het Adviespunt. Het laatste jaar dat hij die functie uitoefende merkte hij dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Die kwam er, in de vorm van het Management Trainee Traject, een nieuw opleidingstraject voor medewerkers van Ons Tweede Thuis. In een jaar tijd word je klaargestoomd als locatiemanager. Je loopt mee met een ervaren locatiemanager en krijgt langzaam steeds meer verantwoordelijkheden.

Juiste beslissing

Sebastiaan deed er zelfs iets korter over dan een jaar. Sinds mei is hij locatiemanager van woonvoorziening Getsewoud. Sebastiaan: “Ik was nog niet helemaal klaar met mijn opleiding maar er kwam een vacature voor het Management Trainee Traject vrij.” In overleg met Mirriam Delmee, de locatiemanager die hem tijdens zijn Management Trainee Traject begeleidde, waagde hij het er toch op: hij solliciteerde en werd aangenomen. Sebastiaan: “Ik zit hier natuurlijk nog maar kort, maar lang genoeg om te voelen dat ik de juiste beslissing heb genomen. Het werk is zeer uitdagend. Toen ik aan de opleiding begon twijfelde ik een beetje, omdat ik bang was dat de stap naar locatiemanager te groot was. Nu merk ik, dat dankzij de opleiding, ik het aankan. Natuurlijk moet ik ook nog leren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt. Er is, dankzij Mirriam, een goede basis gelegd en je leert het meest door het vooral te doen en ervaren.

Theorie en praktijk

Toen Sebastiaan aan zijn opleiding begon, moest hij een keuze maken voor leren in de praktijk of leren uit de theorie. Inmiddels is dat traject veranderd, het Management Trainee Traject is het een combinatie van theorie en praktijk. Dat is een goede beslissing, vindt Sebastiaan: “Ik vond het heel fijn om in de praktijk te leren en ervaren, maar merkte ook dat ik soms behoefte had aan verdieping. Omdat ik nog niet zo lang geleden mijn master heb afgerond, zat ik nog in de studie- modus en heb ik op eigen initiatief veel gelezen en ook elke week een zelfevaluatie/reflectie geschreven. Ik denk dat als het langer geleden was dat ik had gestudeerd, dat ik dat niet zo snel had gedaan. Daarom is het goed dat er nu een betere mix is samengesteld.” Ook heeft Sebastiaan veel gehad aan de intervisiegroep met andere trainees.

Netwerk bouwen

Sebastiaan is blij dat hij de stap heeft durven zetten: “Als locatiemanager ben je de hele dag bezig met dingen regelen, dat is uitdagend. Ook is het werk elke dag weer anders. Er is nog geen dag geweest waarin ik alleen maar heb gedaan wat in mijn agenda stond gepland, er komt altijd wel iets bij. Dat past bij mij. Toen ik net begon had ik de twijfel of ik de verantwoordelijkheid om manager te zijn wel aankon, maar nu weet ik dat dit geen probleem is. Je kunt dit ondervangen door een netwerk op te bouwen van mensen waar je dingen aan kunt vragen. Als locatiemanager hoef je echt niet alles te weten. Je moet weten bij wie je moet zijn voor bepaalde onderwerpen en hulp vragen als dat nodig is. Ik vraag regelmatig om advies bij collega’s van personeelszaken of financiën.” Het Management Trainee Traject is Sebastiaan goed bevallen en hij kan het iedereen aanraden: “Als het je interessant lijkt om locatiemanager te zijn, stap dan gewoon eens op een locatiemanager af en ga het gesprek aan, bespreek ook je twijfels of vraag om een dag mee te lopen. Ben je enthousiast? Ga er dan voor!”