WAT WIL JIJ?

Ouders en kind centraal 

Corinde Huurman
Ambulant begeleider kind en gezin
wijkteam
Corinde

Je kind heeft iets, je begrijpt het niet goed. Zij of hij ontwikkelt zich anders dan andere kinderen. De opvoeding verloopt moeizaam en zorgt voor spanning met je partner. Corinde Huurman herkent het allemaal. Ze werkt als ambulant begeleider voor Ons Tweede Thuis.
Corinde:”Een kind met een verstandelijke beperking en ADHD of Autisme, ga er maar aan staan als ouders. Dat vereist een grote hoeveelheid kennis, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Ik kom vaak in gezinnen waar je ziet dat een van de ouders bijvoorbeeld ook een vorm van autisme of ADHD heeft. Als partner heb je elkaar op die manier leren kennen en accepteren. Maar een kind met een beperking met z’n tweeën opvoeden doet een beroep op nieuwe vaardigheden. Een inspannende en vaak stressvolle tijd. Dan beginnen de problemen.

Het hele gezin

Als ik kom wil ik niet alleen het kind leren kennen maar ook de rest van het gezin. Luisteren, daar begint het mee. Door de gehele gezinssituatie goed te doorgronden krijg je beter inzicht in de hulpvragen. De ouders zijn van groot belang. Ik maak ze duidelijk dat hun spanning overslaat op het kind, maar ook dat ze zich daarvoor niet hoeven te schamen. Het is niet gek om het moeilijk te vinden, maar je moet er wel wat mee. Ik help ze op weg met de diagnostiek. Wat is er met hun kind aan de hand en hoe creëer je de beste omstandigheden voor zijn of haar ontwikkeling.

Bang om het verkeerd te doen

Ouders zijn ook vaak bang om het verkeerd te doen. Soms zelfs bang dat hun kind vervolgens van hen afgenomen zal worden door de kinderbescherming. Helaas niet ondenkbaar want door gebrek aan kennis en geld kan er voor een kind een onveilige situatie ontstaan. Ik neem de ouders en hun motivatie serieus en zal ze blijven ondersteunen waar ik kan. Daarbij ben ik van mening dat er niet één unieke standaard is voor het opvoeden van en kind. Veel ouders maken er op hun manier het beste van samen met hun kind. Dat zal misschien niet iedereen als optimaal ervaren, maar het gaat erom dat ze daarin gezien en ondersteund worden. Vanuit die basis kan je als ambulant ondersteuner meewerken aan een goede en veilige jeugd voor het kind.

Ondersteunen bij verbetering

Ondertussen zijn er op de plekken waar ik kom wel zorgen over de opvoeding en de veiligheid van het kind. Ik help ouders de ernst van die zorgen in te zien en ondersteun ze bij verbetering en geef pedagogische ondersteuning. Ik stop daarmee zodra ik zie dat ze weer greep ook de opvoeding krijgen. Het gevaar bestaat namelijk dat ouders op je gaan leunen en de opvoeding aan jou overdragen. Dat is contraproductief want uiteindelijk moeten ze het weer alleen kunnen. Dat is het uitgangspunt van mijn ondersteuning.”