WAT WIL JIJ?

Ik wil echt contact maken

Sanne Berlips
Persoonlijk begeleider in opleiding
Hortensialaan, Aalsmeer

Hoe gaat het met de kippen? En heeft ze haar rijbewijs al bijna gehaald? Zulke vragen krijgt Sanne Berlips regelmatig. Dat komt doordat ze vaak dingen uit haar eigen leven deelt met haar cliënten. Gewoon, omdat het hoort bij een praatje. En omdat het een gesprek gelijkwaardiger maakt als je allebei iets van jezelf laat zien. “Ik probeer altijd echt contact te maken in de gesprekken met cliënten. Hoe kort die momenten soms ook zijn.”

Wat haar het meeste aanspreekt aan werken in de gehandicaptenzorg? “Het werken met mensen en de gezelligheid. Daar zijn locaties van Ons Tweede Thuis erg goed in”, zegt Sanne Berlips (24 jaar), leerling-persoonlijk begeleider bij locatie De Hortensialaan in Aalsmeer. “Ik liep eens mee bij een verzorgingstehuis van een andere organisatie en daar aten de begeleiders niet mee op de groep. Terwijl dat juist het moment van de dag is waarop er tijd is om uitgebreider te kletsen!”

Zwemvrijwilliger

Sanne (24 jaar) werkt nu 4,5 jaar bij Ons Tweede Thuis op verschillende locaties en is bijna afgestudeerd als persoonlijk begeleider. Ze kent OTT al veel langer. “Mijn moeder heeft hier 23 jaar gewerkt en vroeger mocht ik regelmatig mee. Toen ik wat ouder was, hielp ik ook wel eens bij de lunch en ik ben voordat ik in dienst trad een tijdje zwemvrijwilliger geweest. Ik heb van mijn moeder meegekregen hoe belangrijk het is om echt contact te maken met bewoners. Zij was ook heel vrij in gesprekken met cliënten en daar sta ik hetzelfde in.”

Humor

Momenteel werkt Sanne op een groep met licht verstandelijk beperkte cliënten. “Daardoor is er ruimte om van alles te doen. Je kunt lekker naar buiten samen, taken samen doen en gesprekken voeren. Daarin is humor altijd een tovermiddel. Door samen te lachen voelen mensen zich gezien. Ik vertel ook over mijn eigen leven. Als ik iets persoonlijks vertel, vinden ze dat meestal wel interessant. De meeste bewoners hebben niet zo’n grote sociale kring naast de woonlocatie en dagbesteding. Het is dus ook een verbreding van hun netwerk om met begeleiders te praten en een inkijkje in iemands leven te krijgen.”

Avondeten

De groep van Sanne bestaat uit acht bewoners. “Mijn favoriete moment van de werkdag is het avondeten. Overdag zijn de meeste cliënten naar hun dagbesteding of werk. Aan het einde van de middag drinken we koffie en druppelt iedereen binnen. Bij het avondeten zijn we dan weer compleet en zitten we gezellig te kletsen aan twee tafels. Sommige bewoners heb je dan de hele dag niet gezien, dus bij het eten is er ook tijd om van iedereen te horen hoe het gaat en echt contact te maken. Want dat vind ik het meest belangrijke van dit werk: samen echt contact hebben.”