WAT WIL JIJ?

Flexpool: dagje meedraaien op andere locatie geeft frisse kijk op eigen werk

Joke van der Kooij
Manager Flexpool
De Cirkel, Badhoevedorp

Wie wat ruimte over heeft in de agenda of ook wel eens op een andere locatie van Ons Tweede Thuis wil werken, kan terecht bij de Flexpool. Via de Flexpool geven locaties aan op welke dagen ze extra medewerkers nodig hebben en collega’s kunnen er direct op inschrijven. “Voor medewerkers betekent meedraaien in de Flexpool een verrijking en locaties krijgen de bezetting makkelijker op orde. Een win-winsituatie dus!” Dat vertelt Joke van der Kooij, locatiemanager bij De Cirkel en de Goede Buur en samen met Jacobien van Rijn manager van de Flexpool.

Het begon allemaal in coronatijd. Vanwege coronabesmettingen kon het gebeuren dat vestigingen op bepaalde dagen extra capaciteit nodig hadden. Daarom werd Superhands in het leven geroepen: medewerkers sprongen bij op vestigingen die extra capaciteit nodig hadden. Het was een succes. Deelnemers waren enthousiast: ze kregen een frisse blik op hun werk en de locatie was enorm geholpen met een ervaren medewerker.

Superhands had één nadeel. De planning tussen locatie en medewerker verliep via het mobiliteitsteam. Het bellen, mailen en appen kostte veel tijd. Joke: “Daarom bedachten we dat er een heel gebruiksvriendelijke manier moest komen om dit te regelen. Dat losten we op in de bestaande roosterapp INPLANNING die is aangepast voor de Flexpool. De app koppelt vraag en aanbod direct aan elkaar. Locaties geven heel eenvoudig aan wanneer ze iemand nodig hebben en medewerkers kunnen makkelijk op zoek naar een plek om een of meer dagen mee te draaien. Dat kan vanuit een vast contract, met een nulurencontract of als zzp’er.”

Verfrissend

Loes werkt al 22 jaar als persoonlijk begeleider bij de Cirkel in het team van Joke. Sinds kort neemt ze deel aan de Flexpool. Van de uren die ze maakt, staat ze 12 uur vast op de Cirkel en 16 uur is ze inzetbaar via de Flexpool. “Het werkt heel simpel. Vooraf geef je in de app je wensen aan: in welke regio, hoeveel uur en voor welke doelgroep je wilt werken. De app toont dan de opdrachten die passen bij je wensen. Vervolgens klik je de aanvraag aan en geef je aan dat je interesse hebt.” Op dat moment gaan de twee planners in de Flexpool, Charelle van der Veek en Mirjam van der Neut, aan de slag. Zij kijken wie er het meest geschikt is of het dichtst bij woont. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de Flexpool.

Het werken via de Flexpool bevalt Loes heel goed. “Het is heel verfrissend om nieuwe ervaringen op te doen. Je draait verantwoordelijke diensten op een andere locatie en moet echt aanpakken. Het gaf mij de kans om ook met andere doelgroepen te werken. Zo draaide ik een dag mee bij een dagcentrum voor mensen met NAH, terwijl ik daar geen ervaring mee had.”

Flexibel indelen

Joke verwacht dat het niet lang zal duren totdat meer locaties en medewerkers hun weg vinden naar de Flexpool. “Veel medewerkers willen wel eens wat extra werken, bijvoorbeeld omdat ze opeens meer ruimte krijgen in hun werkschema of de kinderen zijn de deur uit. In de Flexpool kunnen ze zelf aangeven wanneer het uitkomt. Soms pak je in een week een dienst extra en soms een minder. Locaties vullen altijd eerst hun rooster met het eigen team, als dat echt niet lukt, kunnen ze de dienst(en) uitzetten naar de Flexpool.”

Relativerend

Loes heeft al veel geleerd van de extra diensten die ze draaide. “Ik waardeer mijn werk bij de Cirkel meer. Hier werk ik met mensen met een beperking, maar die zijn lichamelijk in orde. Dan kom je in een kinderdagcentrum, waar kinderen verblijven die alleen maar kunnen liggen. Dan realiseer ik me wat een zegen het is dat de cliënten op de Cirkel meer kunnen. Het relativeert ook: de collega’s bij het Kinderdienstencentrum hebben het pas echt zwaar. Je kijk op het leven wordt breder.”

En daardoor pakt ze nu ook haar werk bij de Cirkel anders aan. “Ik ben geduldiger geworden. Doordat ik de cliënten goed ken, wist ik vooraf al wat ze gingen zeggen. Na twee dagen bij het Kinderdienstencentrum ga ik weer met frisse energie naar De Cirkel. Zo voorkom ik dat ik vastgeroest raak in mijn huidige werk. Zo gaven de collega’s bij het Dagcentrum voor NAH-cliënten aan dat ik een bepaald toontje heb als ik cliënten aanspreek. Je vaste collega’s zeggen dat niet gauw meer. Dat houdt mij scherp!”

Meer informatie

Werk je nog niet bij Ons Tweede Thuis, maar lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als Flexmedewerker, waarbij je veel afwisseling en invloed hebt op je rooster, maar wél de zekerheid van een vast contract? Bekijk dan de vacature voor Flexmedewerker.