WAT WIL JIJ?

Een koffer aan ervaring: Janwillem

Janwillem Witsen Elias
Medewerker Communicatie
Dienstencentrum, Aalsmeer
janwillem werkt 30 jaar bij Ons Tweede Thuis en heeft een koffer aan ervaring. In dit artikel deelt hij ze met je

“Ik heb hier echt geleerd hoe het is om anders te zijn”

Janwillem Witsen Elias begon dertig jaar geleden bij Ons Tweede Thuis als werkstudent. Inmiddels behoort hij tot de ‘oude garde’ van onze organisatie. Daardoor is hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen: van het werk op de woonvoorziening tot de organisatie achter de schermen. Janwillem: “Alles wat ik doe, heb ik hier geleerd.”

Janwillem begon als werkstudent bij Ons Tweede Thuis om zijn studie geschiedenis te kunnen betalen. Hij had in Frankrijk al enige werkervaring opgedaan met verstandelijk gehandicapten en het werk beviel hem wel. “Ik was tot aan het eind van mijn studie invalkracht bij Ons Tweede Thuis,” vertelt Janwillem. “Na mijn studie bleef ik nog even bij de organisatie plakken. Daarna verhuisde ik voor een jaar naar het buitenland om er te werken. Toen ik terugkwam naar Nederland combineerde ik mijn baan bij de Wereldomroep met gehandicaptenzorg bij Ons Tweede Thuis. Het kriebelde om een verkorte opleiding te volgen om begeleider te worden. Ik had dat idee net bedacht toen de vacature op de afdeling communicatie vrij kwam. Daar zit ik – met veel plezier – nog steeds.”

Vertrouwensband

Naast zijn communicatiefunctie, bleef Janwillem maar liefst 25 jaar actief als assistent begeleider op de verschillende locaties. “Ik vond het heel leuk en ontzettend gezellig, maar ik kon beide functies niet meer combineren. Dat vind ik erg jammer, want elke keer ging ik naar huis met honderd verhalen van mensen waar ik een speciale band mee had,” aldus Janwillem. Door die connectie heeft hij veel mensenkennis opgedaan. “Ik heb hier echt geleerd hoe het is om anders te zijn. Een vertrouwensband opbouwen met onze mensen: daar draaide het voor mij om. Ik voelde me zo thuis, dat ik vaak met mijn huissleutel de deur van de voorziening wilde openmaken. Voor mij was dat het ultieme bewijs dat ik op een warme plek werkte.”

Spannend maar ontspannen

Ook na dertig jaar is geen enkele dag hetzelfde. “Taaie dingen als een pandemie of een nijpend arbeidstekort houden het werk spannend. Daarnaast maken we bij Ons Tweede Thuis alle content zelf. Van videoproducties, tot interviews en podcasts: er is enorm veel ruimte om dingen te ontdekken en proberen. En wat we doen, doen we ook samen: door de platte organisatiestructuur durft iedereen elkaar aan te spreken. Dat maakt Ons Tweede Thuis een ontspannen en leerrijke werkplek!”