WAT WIL JIJ?

Ik wil groeien

Daan van Dijl
Persoonlijk Begeleider
De Dijk, Amsterdam

Leren uit de boeken is niks voor Daan. Laat hem maar proberen, ervaren en vragen stellen. Het leerwerktraject van Ons Tweede Thuis was dan ook precies waar hij naar op zoek was. Als vrijwilliger bij een zomerkamp voor mensen met een beperking had Daan al wat ervaring opgedaan. Hij wist al op jonge leeftijd dat hij iets wilde doen in de zorg. Op een belangrijk moment in zijn leven hakte Daan de knoop door: hij ging aan de slag bij Ons Tweede Thuis. Inmiddels is hij klaar met zijn studie en werkt hij al een aantal jaar als Persoonlijk Begeleider. Een beslissing waar hij nog elke dag blij om is. Daan: ‘Als ik ergens enthousiast over ben, wil ik dat aan iedereen laten weten en doe ook enorm mijn best om anderen te overtuigen. Mijn collega zegt vaak tegen mij: jij kunt nog een winterjas aan een ijsbeer verkopen. “

Meer zelfvertrouwen

Daan: “Ik ben enorm veranderd sinds ik bij Ons Tweede Thuis werk. Ik heb veel meer zelfvertrouwen. Toen ik net begon had ik weinig geloof en vertrouwen in mezelf. Mijn werkbegeleider zag dit en heeft mij enorm geholpen om dit te veranderen. Je kan dit Daan, zei ze, elke dag weer. Ze gaf me alle ruimte om te ontdekken waarom dit werk bij mij past en heeft mij zelf laten ervaren dat ik veel sterker ben dan ik dacht. Ik ben echt een ander persoon geworden nu. Als ik nu in de spiegel kijk zie ik een sterk persoon. Iemand die zijn plek heeft ingenomen in de maatschappij en ook een belangrijke bijdrage levert. Dat raakt me, omdat ik privé moeite heb gehad om mijn plek en acceptatie in die maatschappij te vinden.

Spiegel

Mijn werk heeft enorm veel invloed gehad op wie ik nu ben. Dat heb ik niet alleen te danken aan mijn werkbegeleider, maar ook aan de cliënten. Zij houden mij elke dag een spiegel voor. Hun gedrag is een reactie op mijn gedrag. Met de ene cliënt moet ik een bepaald onderdeel van mijn karakter meer uitvergroten om contact te krijgen dan met de andere. Daar leer ik enorm veel van. Ook viel het me op dat de cliënten vrij zijn van vooroordelen. Ze nemen iedereen zoals hij of zij is en zijn heel accepterend. Die acceptatie gaat veel verder dan in de ‘normale’ maatschappij. Daar kunnen veel mensen iets van leren.

Grenzen aangeven

Bij Ons Tweede thuis heb ik geleerd om mijn grenzen aan te geven. Sommige cliënten blijven een beroep op je doen. Ik heb echt moeten leren om duidelijk te maken dat dit niet altijd kan. Ik doe enorm mijn best, en heb moeten leren accepteren dat soms dingen goed genoeg zijn, en dat het niet altijd beter hoeft als dat even niet lukt.

Blind vertrouwen in het team

Om dit werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je werkt in een team dat achter je staat. We hebben soms te maken met spannende situaties. Ik weet dat als er ook maar iets is, mijn collega’s voor me klaar staan. We zorgen heel goed voor elkaar en letten op elkaar. Ook als we merken als het even niet zo lekker gaat met iemand. Ons Tweede Thuis voelt voor mij eigenlijk ook als een tweede thuis. Het is een soort tweede woonkamer. Dat is voor mij meteen ook een valkuil, want ik heb nogal eens de neiging om ook als ik vrij ben even aan te waaien. Dat vinden de cliënten ook heel grappig. Ze spreken me dan aan en zeggen: ben je er weer? Je zou er toch niet zijn vandaag?

Met een goed gevoel naar huis

Ik ga met een goed gevoel naar huis als we een gezellige dag hebben gehad en samen op pad zijn geweest. Ook als er een lastige situatie is geweest die we met het team hebben opgelost, ben ik tevreden. Natuurlijk heb je ook wel eens een lastige dag. Maar dan zet ik heel hard de autoradio aan op weg naar huis en ben ik het weer kwijt. Of ik ga lekker een stuk wandelen met mijn hondje. En vaak leer je ook in die lastige momenten veel. Zo sta ik ook in het leven. Ik doe heel veel op gevoel en instinct. Ik merk dat daar bij Ons Tweede Thuis veel ruimte voor is. Je mag echt dingen uitproberen en ze staan heel erg open voor nieuwe ideeën. En als je op zoek bent naar verdieping zijn er bijvoorbeeld veel werkgroepen waar je je bij aan kunt sluiten. Je kunt je werk echt helemaal inrichten op een manier die bij jou past. Daardoor blijft het ook een uitdagende werkplek. Voor mensen met veel initiatief en enthousiasme is dit de ideale werkgever.