WAT WIL JIJ?

Cynthia: een personal assistant van een popster doet ongeveer hetzelfde werk

Cynthia Krab
Begeleider
Turfsteker, Nieuw Vennep

Werken in de zorg is meer dan zomaar een baan. Je hebt een groot hart nodig en moet je hoofd onder alle omstandigheden koel houden. Je bent een rots in de branding voor je cliënten, hun naasten en voor je collega’s. Begeleider Cynthia Krab-van Golberdinge (50 jaar) is zo’n rots in de zorg. Wat drijft haar om dit werk al bijna dertig jaar te doen?

Hobby 

Mijn werk is mijn hobby. Ik werk al sinds mijn twintigste in de gehandicaptenzorg en sinds 2004 bij Ons Tweede Thuis in Nieuw Vennep. De laatste jaren bij Turfsteker. Turfsteker heeft achttien cliënten die permanent bij ons wonen. In mijn groep wonen er zes samen in een eengezinshuis. Het zijn (jong)volwassenen die door hun beperking niet zelfstandig kunnen wonen. Overdag gaan ze naar een dagbesteding elders.

Personal assistant

Een personal assistant van een popster doet ongeveer hetzelfde werk als ik. Het is een regiefunctie. ‘s Ochtends bijvoorbeeld help ik bewoners met het opstarten van de dag. Bij de één moet je erachteraan zitten, bij een ander vertraagt dat juist alleen maar. Overdag begeleid ik cliënten naar hun afspraken, bijvoorbeeld bij de dokter. Als ze thuis komen van hun dagbesteding gaan we samen koken, of bedenken we een leuke activiteit voor die avond. Ook regelwerk hoort erbij. Van een monteur bellen als er iets stuk is tot geld voor bewoners aanvragen en contact onderhouden met de familie.

Blij naar bed

Wat er ook gebeurt op een dag: de bewoner moet blij, ontspannen en tevreden naar bed gaan. Dat is de basis van mijn werk. Bij mij mag iedereen zijn wie hij is. Ik vind nooit iets gek. Als een cliënt het lekker vindt om flink te vloeken, dan doe ik even met hem mee. Ik probeer niet belerend te zijn. Bewoners voelen zich snel veilig bij mij. Maar of dat nou een kwaliteit is… Ik geloof wel dat je in je werk uitstraalt wie je bent. Met een positieve instelling krijg je meer gedaan

Warme band

Ik zie mijn cliënten bijna als familie. Ik ben bijvoorbeeld net verhuisd en ze willen allemaal graag een keer komen kijken. Daar plan ik ook ruimte voor in. In mijn beginjaren nam ik eens twee cliënten mee naar het kerstdiner bij mijn ouders. Door iets uit mijn privéleven te delen, voelen cliënten zich veilig bij mij. En ik merk dat mensen daardoor kunnen groeien.

Een Tweede Thuis

Een heerlijke organisatie om voor te werken. Professioneel én warm. Stabiel, als in dat er nooit financieel of organisatorisch gedoe is. En ook modern. Iedereen krijgt de kans zichzelf te ontplooien en nieuwe dingen te proberen. Ook familieleden van cliënten voelen zich vaak welkom bij onze organisatie.

Collega’s

Voor mij betekent collegiaal zijn dat je een stapje extra zet voor de ander. Vragen hoe het gaat, er zin in hebben, iets maken van de dag. Gelukkig staan de meeste collega’s er net zo in als ik. Je moet je in dit werk kunnen inleven in een ander. Humor is daarbij belangrijk. Voor cliënten en ook voor jezelf. Gelukkig valt er veel te lachen. Ik houd er ook wel van de boel lekker op te stoken. Onze bewoners leven bij de dag. Ze hebben dromen en willen gewoon een gelukkig leven leiden. Er is niks mooiers dan daaraan bijdragen.