WAT WIL JIJ?

100 dagen in dienst: Diane

Diane van Ieperen
Begeleider
De Marius Meijboom, Amsterdam
Diane van Ieperen is 100 dagen werkzaam als begeleider bij de Marius Meijboom. Zij deelt in dit artikel haar ervaringen.

In de rubriek 100 dagen interviewen we collega’s die 100 dagen in dienst zijn. We vragen ze naar hun ervaringen. Wat vind je leuk, wat valt je op en wat gaat goed en wat kan beter? Vandaag is het de beurt aan Diane van Iperen. Diane werkt 100 dagen op de Marius Meijboom, een voorziening voor veelal jonge mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Diane: “Ik ben sinds een aantal maanden afgestudeerd als MBO verpleegkundige en ben toen gelijk gestart als woonbegeleider met verpleegkundige taken. Op de voorziening is het “lezen” van de bewoners erg belangrijk. Zeker als het om hun gezondheid gaat zijn er veel vragen die je niet alleen met de reguliere verpleegkundige kennis kan beantwoorden. Mensen met EMB kunnen vaak niet op een “gewone” manier aangeven wat er met hen aan de hand is. Observeren is dus erg belangrijk.

Wat was je eerste indruk van de voorziening

Heel prettig. Je werkt in een zeer divers team zowel qua leeftijd als kennis en ervaring. Er heerst een open sfeer waarin je makkelijk je vragen kan stellen. Langzaam maar zeker leer je de specifieke signalen bij de bewoners herkennen. Bijvoorbeeld, wanneer zij zich niet op hun gemak voelen of pijn ervaren. Vervolgens ga je op zoek naar wat je kan doen om daar verbetering in aan te brengen. Ik vind het fijn dat mijn collega’s daarbij open staan voor de dingen die ik eventueel kan inbrengen vanuit mijn opleiding.

Wat kan jij bijdragen

Ik ben inmiddels begonnen met de HBO opleiding verpleegkunde. Ik leer veel uit onderzoeken die betrekking hebben op de doelgroep van mijn voorziening. Bijvoorbeeld over de signalen van dementie bij EMB. Dat kan zich namelijk anders uiten dan bij iemand die geen beperking heeft. En hoe kan je iemand daarin bijstaan. Daarnaast ben ik ook een vrolijk en opgeruimd persoon en vind ik het belangrijk dat er een goede en gezellige werksfeer heerst. Dat neem ik graag mee naar de Marius Meijboom.

Waar liep je tegenaan

De Marius Meijboom is een samenwerking tussen twee organisaties; Cordaan en Ons Tweede Thuis. Voor de cursussen moet je bij Cordaan zijn. Voor het rooster en de salarisadministratie bij Ons Tweede Thuis. En dan is er ook nog de nauwe samenwerking met de dagbesteding van Omega. Je moet echt even je weg hierin vinden. Aan de andere kant is het daardoor een unieke locatie waar heel veel kennis over mensen met EMB bij elkaar komt.

Waarom geen verpleegkundige in een ziekenhuis

Dat hoor je inderdaad vaak. Maar ik heb hier bewust voor gekozen. Op de Marius Meijboom heb je die unieke combinatie van verpleegkundige zorg en het doorgronden van de mens die daarbij hoort. Je krijgt steeds meer inzichten in gedrag en die kan je dan weer vertalen naar medische zorg. Mensen wonen hier, dus je ziet ook het resultaat van je zorg op lange termijn. Op die manier wordt het een prachtig vak.”