WAT WIL JIJ?

Marisa volgde een intern coachingstraject: “Door mijn coach ga ik weer met plezier naar mijn werk”

Marisa Groeneveld
Begeleider
Middelpolder, Amstelveen

Het is moeilijk voor te stellen als je haar nu aanstekelijk enthousiast hoort vertellen, maar Marisa Groeneveld dreigde haar plezier in het werk te verliezen. Door een coachingstraject leerde ze zichzelf opnieuw kennen. En ze ontdekte weer hoe waardevol en dankbaar het werken in de gehandicaptenzorg is. “Ik kan weer lachen, maak me niet meer zo druk en voel de waardering weer die je dagelijks van cliënten krijgt.”
Marisa merkte aan zichzelf dat zij al een tijdje niet lekker in haar vel zat. Ze was steeds vaker onrustig, twijfelde over haar toekomst, had moeite met kijken naar wat wél kon. “Ik ging soms met meer tegenzin dan goede zin naar het werk. Ik twijfelde aan mezelf, mijn professionaliteit en mijn werkplek.”

Een gesprek met haar nicht, bracht Marisa op het idee een coach te zoeken. Bij haar nicht had dat namelijk goed gewerkt. Een coachingstraject bleek ook via Ons Tweede Thuis gevolgd te kunnen worden. “Ik moest alles weer even op een rijtje zetten, om te ontdekken waar de tegenzin vandaan kwam. Ik zocht handvatten om mezelf weer wat vrolijker te voelen, zowel op werk als in mijn privéleven. In dit loopbaantraject lag de focus op wie ik ben en wat ik fijn vind. Vanuit daar keken we of mijn onzekerheden over mijzelf en het werk gegrond waren.”

Wrijving

In zes gesprekken met de coach (“Ook wel eens lekker om alleen maar over jezelf te praten.”) en aan de hand van opdrachten uit een werkboek ontdekte Marisa veel over zichzelf. “Ik was op mijn werk minder zeker van mezelf, thuis had ik hier nooit last van. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen mijn collega’s. Dan nam ik taken op mijn bord met de gedachte ‘ik doe dat wel even’, maar als ik thuis kwam dacht ik ‘oh hoe moet ik dat nu weer gaan doen’. Hierdoor ontstond een energielek. Samen met mijn coach keken we hoe het kwam dat ik in mijn privéleven zekerder was dan op mijn werk. Ook wilde ik mijn werk niet mee naar huis nemen, maar dit is moeilijk als je iets indrukwekkends hebt meegemaakt. Doordat ik thuis de situatie van mij af probeerde te zetten, was ik er onbewust vaak juist lang mee bezig. In mijn hoofd werden de situaties groter dan ze daadwerkelijk waren.”
Een van de tips van de coach aan mij was om bij thuiskomst meteen even over het werk te vertellen. “Dan praat ik het even kort van me af en hoef ik er niet meer de hele avond of het hele weekend mee rond te sjouwen”, zegt Marisa. De coach gaf haar daarnaast ook een aantal praktische handvatten voor spannende momenten. ‘Ik kon mij bijvoorbeeld druk maken om belangrijke gesprekken, op deze momenten zeg ik nu tegen mezelf ‘Je kunt de boodschap overbrengen’. Ik zeg het tegen mezelf tot ik er weer in geloof en er rustig van word. Bij het kiezen van deze zin was het voor mij belangrijk dat ik erin geloofde. Zowel thuis als op het werk.”

Beren knuffelen

Marisa zag de laatste tijd steeds vaker beren op de weg. Dan twijfelde ze net zolang tot ze iets helemaal maar niet meer deed. “De coach leerde mij: beren kunnen ook knuffelen. Oftewel: iets is misschien spannend, maar het kan ook goed gaan. En dan heb je je voor niks zorgen gemaakt. Ik deel nu meer van mijn twijfels of meningen en ben daardoor minder gesloten geworden. Daardoor werk ik beter samen én ik voel me energieker!”
De eerste keer dat Marisa haar collega’s over het coachingstraject vertelde, vond ze dat nog spannend. “Mensen denken dan toch dat je weg gaat, maar daar was bij mij helemaal geen sprake van. Na dat eerste gesprek waren een paar collega’s erg geïnteresseerd en ik heb ze op de hoogte gehouden. Het voelde steeds natuurlijker om dingen te delen en ze gingen me ook helpen. Bijvoorbeeld door me te herinneren aan de zin ‘je kunt de boodschap overbrengen’.”

Dromen

Bij Marisa was het coachingstraject vooral gefocust op het nu en de toekomst. Er zijn veel verschillende trajecten, de invulling is bij iedereen ook anders, omdat je hier zelf de regie in hebt. “Bij mijn coachtraject ging het over het nu, over waar ik blij van word, waar ik heen wil en hoe ik dat wil bereiken. Daar kwam ik achter door verschillende vragen. Welke wilde dromen heb je en zijn die wel zo onwerkelijk? Wat zou je nou echt nog willen doen in je leven? Als je al het geld en middelen van de wereld hebt, wat zou je er dan mee doen? Deze vragen zetten me aan het denken en daagden uit om te kijken naar het onmogelijke. Het is heel praktisch. Het heeft mij geholpen om mezelf opnieuw te leren kennen. En ik zou het dus aan iedereen aanraden die ook twijfelt over werk en niet lekker in zijn vel zit. Bij mij waren die twijfels in ieder geval ongegrond en zijn ze na slechts zes sessies verdwenen!”