WAT WIL JIJ?

100 dagen in dienst: Michel

Michel Wezenberg
Assistent begeleider
De Dijk, Amsterdam
Michel Wezenberg

Michel is 100 dagen in dienst deelt zijn ervaringsverhaal over hoe het is om te werken  in de gehandicaptenzorg. Van schaatstrainer naar werken als ADL-medewerker. Michel: “ik was fulltime schaatstrainer en werd werkloos door de coronacrisis. Ik had een berichtje op LinkedIn gezet en daar reageerde iemand van Ons Tweede Thuis op. Recruiter Sjoukje Bossenbroek stelde De Dijk in Amsterdam voor. Ik ben gaan kijken en werd snel verliefd op de plek. Nu ben ik vrijwilliger/ADL-medewerker. Ik ben heel rustig en dat werkt daar heel goed voor de cliënten. In januari ga ik als leerling werken bij De Dijk. Voordat ik fulltime sport ging doen had ik allerlei leidinggevende functies. Vooral kantoorwerk. Uiteindelijk stelde ik mij de vraag: word ik hier nog gelukkig van? Nee, eigenlijk niet.

Werken in de gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg is alles veel echter. Je kunt je niet verstoppen achter een leuke auto of telefoon. Dit is wat je krijgt. Je krijgt veel terug en dat vind ik heel mooi. Op LinkedIn probeer ik anderen ook te motiveren om een overstap te maken als je niet blij bent met je werk. Er zijn tien redenen om iets niet te doen maar één goede reden om het wel te doen. Ik ben nu erg tevreden met mijn werk. Ik wil graag doorstromen naar persoonlijk begeleider. Ik heb natuurlijk een leidinggevende functie gehad dus wie weet wil ik later in de zorg hier wel wat mee doen.

Nu deed ik het gewoon

Nog nooit van mijn leven heb ik iemands tanden gepoetst of billen afgeveegd. Het is natuurlijk je werk en ik zag het anderen het ook doen, dus het wende snel. Dit zeg ik thuis ook wel eens. Plotseling sta je dan toch het werk te doen waarvan je nooit verwachtte het te gaan doen. Als iemand mij een paar jaar geleden vroeg of ik ooit eens billen zou schoonmaken dan had ik denk ik gelachen.

Dit ligt me heel goed

Collega’s, die zijn heel erg bereid om elkaar te steunen. De eerste maanden loop je meer mee en kijk je mee. Dat was heel fijn om je eigen stijl te hanteren. Ben je ook meer voorbereid op wat gaat komen. Het contact met de cliënten is ook heel speciaal. Dit is iets wat mij heel goed ligt.

Interessant om te onderzoeken

Verschillende ziektes en stoornissen die daaraan verbonden zijn. Soms is er ergens seksueel overschrijdend gedrag of zijn er cliënten met autisme. Dit opent echt je ogen en je krijgt begrip voor aandoeningen. Waar komt iets vandaan? Dat wil ik heel graag weten. Iemand met seksuele gedachtes richting jonge kinderen heeft een bepaalde stoornis. Dat is heel interessant om dat te onderzoeken.

Warm welkom

Ik heb gesolliciteerd voor het warm welkom-project en een gesprek gehad. Hier ben ik heel dankbaar voor want ik heb eigenlijk niet geheel de juiste papieren. Het toont wel aan dat ze ook andere inzichten belangrijk vinden. Ik heb zelf het introprogramma gehad en dan heeft behouden van personeel nog wel wat te winnen. Daarom wil ik daar graag aan mee doen. Ik ben ook leidinggevende geweest dus weet dat dit een enorm belangrijk aspect is.

Meer informatie over mogelijkheden binnen Ons Tweede Thuis nodig

Er mag meer informatie komen over Ons Tweede Thuis en de mogelijkheden bij Ons Tweede Thuis in de toekomst. Als een doelgroep je niet aanstaat dan zijn er nog 79 andere locaties. Daar is te weinig aandacht voor of er wordt te weinig over meegedacht. Contact hebben met medewerkers en vragen hoe het gaat, dit is heel belangrijk. Sommige medewerkers willen meer, maar geven dit niet aan. Sommige tonen wel initiatief om zelf te zoeken. Die andere groep verlies je. Daarom moet er meer contact zijn met medewerkers zodat je weet wat er speelt.

Durf je hart te volgen

Laat je niet leiden door arbeidsvoorwaarden, maar durf je hart te volgen. Overal kan je wel eens meelopen. Dan kan je zelf bepalen of je dit echt wil doen. Gun jezelf om het in ieder geval te proberen.”